Kung Oidipus i fornnordisk tappning, det är pjäsen Kung Domalde – den oförvitliges saga. Pjäsen har satts upp av Värmlands regionteater Västanå Teater och gästade Bryggarens scen i Västervik på onsdagkvällen, genom Riksteaterns försorg.
I Sofokles pjäs Kung Oidipus lever Oidipus under en förbannelse. Han har spåtts att döda sin far och äkta sin mor. Så blir han spådd redan som nyfödd. Hans far sätter då ut honom till vargarna för att sonen inte ska växa upp och spådomen inte kunna bli sann.
Men sitt öde undgår ingen. Oidipus blir hittad, växer upp, dödar den som är hans far utan att veta om det och gifter sig sedan med faderns änka, sin egen mor. Mord och blodskam.
Nu handlar det om kung Domalde i Svitjod, men i grunden samma historia. Han har växt upp hos bonden Trätällja i Värmland, fått samma spådom och därför sökt sig bort från hemmet för att inte kunna dräpa sin far Trätälja. Domalde vet inte att han är hittebarn.
På scen rullas detta upp så sakta.
Det är högstämt och teatraliskt. Ljuset, musiken, koreografin, dekoren med fornnordiska attribut som galten Särimner och den åttafotade Sleipner, stora gester och stora ord, allt lyfter fram historien.
Domalde är i strid med sin svåger Sigurd som han anklagar för att ha dödat Svitjods kung Erik. Men det är Domalde själv som dödat honom, i tron att han är en annan. Folket i Svitjod lider under förtvinade skördar och nödår, genom offer tror man sig råda bot på detta.
Pjäsen låter oss se maktbegäret och de offer makten kräver.
Arrangör av teaterföreställningen är Västerviks teaterförening.