Klart: Så mycket får skolorna

Sex miljarder i statligt stöd till skolorna och högskolebehörighet på alla yrkesprogrammen. Det är två förslag i regeringens höstbudget.

Pengar. Lena Hallengren presenterade under måndagen några av de områden där regeringen vill skjuta till mer pengar. På bilden är även Marcus Fridlund från Socialdemokraterna i Västervik med.

Pengar. Lena Hallengren presenterade under måndagen några av de områden där regeringen vill skjuta till mer pengar. På bilden är även Marcus Fridlund från Socialdemokraterna i Västervik med.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-09-18 16:30

På onsdag presenterar regeringen sitt förslag till höstbudget. Under måndagen besökte ordföranden i riksdagens utbildningsutskott, Lena Hallengren (S), Västervik och Skogshagaskolan för att presentera regeringens förslag angående skolan.

Lena Hallengren beskriver ett Sverige i medvind och menar att det återspeglas i budgeten. Sex miljarder kronor till grundskolan är huvudsatsningen. Det är pengar som ska fördelas mellan kommunerna för att göra den svenska skolan mer jämlik och ge skolorna mer lika förutsättningar.

– De skolor som har störst behov, ska få störst del av den här potten, säger Hallengren.

Man ska undersöka sju till åtta faktorer och utefter dem fördela potten.

50 miljoner vill man ge till studieförbunden, för att bland andra föräldrar ska kunna fortbilda sig, för att på det sättet hjälpa sina barn med skolarbetet.

Meningen är också att alla yrkesprogram på gymnasiet ska ge högskolebehörighet. Det genom att öka antalet poäng man läser på programmen, istället för att minska de branschspecifika ämnen man läser.

400 miljoner kronor vill man satsa på vuxenutbildning, där bland annat fler utbildningsplatser på yrkesvux och en utökning av antalet platser på utbildning för att bli yrkesförare ingår.

Bland rektor och personal på Skogshagaskolan tar man tacksamt mot alla extra resurser. Biträdande rektor Gerd Henriksson och rektor Annica Ewerlöf poängterar dock att det handlar om att använda pengarna på rätt sätt.

– Det är så klart positivt att vi kan få del av mer pengar i grundskolan men man måsta se till att de används på rätt sätt. Det är viktigt, säger Annica Ewerlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!