Sedan tidigare har det varit klart att Trafikverket och Regionförbundet i Kalmar län satsar 100 miljoner vardera på Tjust- och Stångådalsbanan. Regionförbundets satsning har dock varit från och med 2015, något kommunerna längs med de båda järnvägsrälserna vill skynda på. Därför kommer dessa tio kommuner, i både Östergötland och Kalmar län, låna ut 100 miljoner till Regionförbundet - något som har stöd i antingen kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige i samtliga inblandade kommuner. Västerviks kommuns del av lånet blir 19,5 miljoner. Mest av alla kommuner.
- Nu kan vi äntligen bryta den isolering som Västerviks kommun nästan är ensamma om och påbörja en ny stormarknadsregion tillsammans med Linköping, säger Harald Hjalmarsson (M), Västerviks kommunalråd och Regionförbundets ordförande, som tillsammans med kollegan i Linköping och Östsam - Paul Lindvall (M) - presenterade det nya samarbetet på en presskonferens.
- Vi har ett bra samarbete med Västervik men det här fördjupar det ytterligare. Det här är ännu ett steg mot att sudda ut länsgränserna, säger Paul Lindvall.
Linköpings kommun lånar ut fem till sex miljoner.
- Men mitt budskap är att vi är beredda att satsa ännu mer, slog Lindvall fast.
Glada miner och stora uttalanden avlöste varande från de båda kommunalråden under presskonferensen vid centralstationen i Västervik. Tjustbanan ska nu bli säkrare, få en bättre komfort och bli snabbare. Under tisdagen beslutade Regionförbundet i Kalmar län dessutom att sätta upp ett entimmes-mål för järnvägsförbindelsen mellan Linköping och Västervik. I nuläget tar det cirka en timme och fyrtio minuter.
- Den här satsningen kommer inte att göra så vi uppnår det. Men förhoppningen är att det här sätter press på regeringen. Att staten ska göra ytterligare satsningar är ju ett måste, menar Harald Hjalmarsson.
Ombyggnationen innebär också att trafiken under vissa perioder kommer att ligga nere och ersättas av busstrafik. När detta kommer att ske är ännu inte klart men arbetet med järnvägen ska inledas i början av 2012. Detta alltså tack vare det förskott som kommunerna nu står för.
- När smålänningar och östgötar gör gemensam sak blir det oftast bra, avslutade Paul Lindvall.