Ellen Key-skolan har inte längre plats för alla elever som går i de grundskolor som tillhör det nuvarande upptagningsområdet. Barn- och utbildningsförvaltningen har därför föreslagit att sexorna på Marieborgsskolan ska börja på Ludvigsborgsskolan i stället, från och med hösten 2022.
Förslaget väckte en proteststorm. Föräldrar har kritiserat bristen på information och att förslaget kommer så snabbt inpå skolstarten.
Under tisdagens möte i barn- och utbildningsnämnden röstade Moderaterna och Liberalerna för att skjuta på beslutet, och utreda saken lite till.
– Vi tyckte inte att man vridit och vänt på alla möjligheter, därför yrkade vi på återremiss, säger Andreas Billtorp (M).
Han menar att orsaken till att man över huvud taget hamnat i den här situationen är dålig planering.
– Man borde ha sett över skolstrukturen, det har vi lyft många gånger. Men jag ser det inte som en politisk triumf utan som ett politiskt nederlag, eftersom det är medborgarna som drabbas.
Även Vänsterpartiet var emot att klubba igenom beslutet, men resten av partierna röstade för att gå på tjänstemännens förslag, som därmed bifölls.
Enligt nämndens ordförande Marcus Fridlund (S) och första vice ordförande Annette Torstensson (C) var tiden en avgörande faktor.
– Eleverna har önskat att få veta så snart som möjligt, så att de får en överlämningsplan, och får lära känna lokalerna och lärarna på sin nya skola, säger Torstensson.
Det som gjort att beslutet dragit ut på tiden är, enligt Fridlund, att den barnkonsekvensanalys som presenterades för politikerna under mötet har dröjt. Att alla elever inte skulle få plats på Ellen Key har varit känt länge, och tjänstemännen har under en längre tid arbetat med att ta fram förslag på lösningar. Men barnkonsekvensanalysen på Marieborgsskolan kunde av olika anledningar inte genomföras förrän nu.
– Där blir rektorn och ledningen på Marieborgsskolan svaret skyldig, säger Fridlund.
Marieborgsskolans rektor Ann-Catrine Leicht skriver i en kommentar till oss att ledningsgruppen och rektorn fick ta del av det färdiga förslaget den 8 december, och att alla på skolan försökt hjälpa till att organisera för förvaltningen att genomföra barnkonsekvensanalysen så snabbt som möjligt.
– Tyvärr kunde skolan inte agera snabbare eftersom vårdnadshavare också behövde få möjligheten att ge sitt godkännande till samtalen.