Klädkedjan ska spara – så påverkas Västerviksbutiken

I de flesta av H&M:s butiker har personalen, i samband med kedjans pågående omorganisation och neddragningar, ställts inför ett tufft val: Acceptera färre timmar – eller sluta. I Västervik har dock personalen klarat sig bättre än anställda på många andra orter.

Förhandlingarna mellan bolaget och fackförbundet pågår fortfarande. Men i Västervik är förhandlingarna klara. Resultatet: Ingen hyvling men bortplockade ansvarstjänster. Även Hemtex vill minska sysselsättningsgraden hos sina anställda i Linköping. Men detta är inget som drabbar butiken i Västervik.

Förhandlingarna mellan bolaget och fackförbundet pågår fortfarande. Men i Västervik är förhandlingarna klara. Resultatet: Ingen hyvling men bortplockade ansvarstjänster. Även Hemtex vill minska sysselsättningsgraden hos sina anställda i Linköping. Men detta är inget som drabbar butiken i Västervik.

Foto: Olov Trysberg

Västervik2023-02-23 11:30

Det förklarar Kristoffer Jigered, från Handels, som bland annat haft ansvar för förhandlingarna rörande H&M i Västervik.

Det var i oktober som klädkedjan H&M lämnade ett varsel om omstruktureringarna som i praktiken handlar om hyvling, det vill säga att minska antalet timmar på anställningskontrakten. Totalt skulle 69 butiker i landet påverkas.

Samtidigt annonserar företaget om att man söker ytterligare butikspersonal. Klädkedjan vill ha fler anställda, men på färre timmar, för att kunna bemanna butikerna mer flexibelt. 

I Västervik är det ingen av de sju anställda som får sin anställningsgrad hyvlad. Däremot slopas ansvarstjänster, vilket i praktiken innebär att de som haft en sådan nu måste gå ner i lön.

I Linköping ser det mörkare ut för personalen i deras butiker. 

De anställda är försiktiga med att uttala sig och hänvisar till facket och H&M:s presstjänst.

– Personalen har i princip belagts med munkavle, säger Jessica Karlsson, försteombudsman på Handels.

Enligt Handels berörs en tredjedel av H&M:s butiksanställda i Sverige, runt 1 500 personer. Dessa har nu fått vad H&M kallar ”erbjudanden” om ny tjänstgöringsgrad, betydligt färre arbetstimmar än tidigare. Lokala förhandlingar pågår.

Vad kan ni sätta emot arbetsgivaren som säger att handeln har minskat och att man inte kan ha personal på heltid, när det finns delar av dagen då ingen handlar?

– Vi kan inte motsätta oss att bolag behöver spara, men vi motsätter oss på vilket sätt. Grundregeln är att man påkallar arbetsbrist och säger upp de sist anställda. Men det vill arbetsgivaren inte göra. I stället påkallar man en förhandling om omorganisation där många ska jobba färre timmar och på det sättet kringgå grundregeln i Lagen om anställningsskydd (LAS), säger Jigered.

undefined
Enligt Handels berörs en tredjedel av H&M:s butiksanställda i Sverige, runt 1500 personer.

Fakta: Hyvling

Arbetsgivare skär bort timmar i anställdas kontrakt i stället för att säga upp personal vid arbetsbrist.

2016 slog Arbetsdomstolen fast att hyvling är laglig.

När LAS ändrades i fjol infördes turordningsregler vid hyvling – den som har kortast anställningstid får sin tjänst hyvlad först, alltså ”sist in, först hyvlad.”

Samtidigt infördes en omställningstid – den som blivit hyvlad får behålla sin tidigare lön max tre månader (Handels avtal ger sex månader).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!