Kiss, koldioxid och klor – det finns i simhallsvattnet

Hur fräscht är vattnet i Västerviks simhall, egentligen?

Simhallschef Heléne Lambertsson säger att det är ett stort problem med badgäster som inte duschar ordentligt.

Simhallschef Heléne Lambertsson säger att det är ett stort problem med badgäster som inte duschar ordentligt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-02-06 18:00

Ämnet simhallshygien har kommit på tal sedan VT publicerade en insändare häromveckan, där skribenten uppmanade simhallsgäster till att tvätta sig ordentligt och sluta sprida bakterier i simhallens bassänger.

Heléne Lambertsson är simhallschef, och hon berättar att man länge har haft problem med att folk inte duschar ordentligt innan de hoppar i vattnet.

– Det här är ett problem som blivit värre. Vi har skyltar inne i duscharna som tydligt informerar om att man ska duscha utan badkläder före bad, och vi säger till om man ser att någon inte duschar. Det finns tvål i duscharna, så att man ska kunna tvätta sig, säger Heléne.

Heléne berättar att hon ser de öppna duscharna i omklädningsrummen som en stor bidragande faktor till att simhallens besökare inte duschar utan badkläder.

– Problemet är att vi har öppna duschar utan väggar, så man står inte avskilt i duscharna. Man vill inte visa sig naken helt enkelt, man vill skyla sig och duscha mer privat. Vi ser att många tar på sig badkläder inne i omklädningsrummet och sedan duschar med dem, och det är ett jätteproblem. Det här gäller alla åldrar, det är inte bara ungdomar som gör så, säger hon.

Något annat som varit på tapeten gällande hygien i simhallen är att bära vanliga underkläder under sina badkläder. Men det var vanligare för kanske tio år sedan, säger Heléne Lambertsson.

– Det var mode då. Det skulle synas en kalsongkant över badbyxans kant. Men det har blivit mindre poppis.

undefined
Att duscha i en öppen dusch är något som folk idag tycker är väldigt jobbigt, säger Heléne Lambertsson. Bilden är en genrebild, och inte från Västerviks simhall.

Niclas Svensson är vaktmästare på Västerviks simhall, och han berättar att badvattnet provtas tre gånger dagligen för att kontrollera mängden klor i det.

– Kloret renar vattnet, och är den i särklass främsta reningsprodukten man kan använda, säger han.

– Vi använder 0,40 milliliter klor per liter vatten, vilket är väldigt små mängder. Men det räcker på moderna badanläggningar.

Något annat som används för att vattnet i simhallen ska hålla måttet är, kanske något oväntat, koldioxid.

– Koldioxiden tar ner vattnets PH-värde till någonstans mellan 7,2 och 7,6, för att vattnet inte ska irritera hud och ögon, förklarar Niclas.

En gång i månaden mäts också bakteriehalterna i badvattnet. Då tas ett prov som skickas på analys hos ett labb, från vilket Niclas sedan får tillbaka resultatet. Målet är att bakterierna hela tiden ska ligga under en viss nivå.

Förutom att badvattnet behandlas, så rengörs bassängerna även med en bottendammsugare varje dag, när det inte badas.

undefined
Det är inte bara barn som missköter hygienen i simhallen, utan även vuxna duschar med badkläderna på.

Precis som Heléne Lambertsson så påpekar också Niclas Svensson vikten av att duscha ordentligt innan man badar i simhallen. Han berättar att det finns tre saker som är förödande för badvattnets kvalitet:

– Svett, urin och kosmetika, alltså smink och hårvårdsprodukter. Det vill man inte ha i vattnet, det är jätteviktigt.

Och urin i vattnet, det är det kanske fler som funderat över. Men Niclas säger att han bara kan spekulera kring huruvida folk faktiskt kissar i simhallens bassänger, och han ser inga skillnader i vattenkvalitet mellan barnbassängen och bassängerna för de vuxna.

– Min mätutrustning kontrollerar badvattnet hela tiden. Jag ser ju direkt på vattnet när det hoppar i mycket folk samtidigt. Jag kan se på minuten när en skolklass hoppar i, då får systemet jobba mer med att rengöra vattnet, säger Niclas och fortsätter:

– Sen är det så att kroppen reagerar på alla människor när man hoppar i vattnet – alla släpper då den urinmängden man har i urinröret. Så en liten mängd kommer alltid i.

undefined
Vattnet i Västerviks simhall provtas tre gånger dagligen.
Det gäller i simhallen

Duscha och tvätta dig utan badkläder före besök i bassängerna.

Använd badkläder avsedda för bad, inga underkläder är tillåtna.

Blöjbarn ska använda tättslutande badbyxa och badblöja. Om du har glömt finns det att köpa i kassan (på Västerviks simhall, reds. anm.).

Källa: Västerviks kommun

Karta: Västerviks Simhall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!