Kirurgkliniken delas

Kirurgin i Oskarshamn ska inte styras från Västervik. Kirurgin i Västervik ska spara 4 miljoner kronor.

Foto: MAGNUS GLANS Kirurgin i Västervik slipper inte sitt sparbeting. Däremot minskas det ner från sex till fyra miljoner kronor.

Foto: MAGNUS GLANS Kirurgin i Västervik slipper inte sitt sparbeting. Däremot minskas det ner från sex till fyra miljoner kronor.

Foto:

Västervik2004-10-21 01:00
Nästa års budget innebär både ett litet glädjebesked och en prestigeförlust för kirurgkliniken i Västervik.
Sparbetinget på kliniken stryks ned något, men kirurgin i Oskarshamn plockas bort från Västerviks fögderi.

Under de senaste veckorna har det rått ordkrig om kirurgin i den norra länsdelen. Kliniken har verksamhet både på sjukhusen i Västervik och Oskarshamn. I Oskarshamn har man anklagat ledningen som sitter i Västervik för att utarma Oskarshamn genom att styra de flesta patienterna till Västervik.
Det har också funnits en konflikt mellan kirurgkliniken och landstingspolitikerna. Kirurgen har inte lyckats utföra det sparbeting på sex miljoner kronor som politikerna lade förra året.

Konflikterna har satt sina spår i årets budget. Politikerna vidhåller att det ska sparas på kirurgen i Västervik. Däremot säger politikerna att man förstått att sex miljoner kronor inte går att spara. Betinget minskas till fyra miljoner kronor.
Striden mellan Västervik och Oskarshamn får sin lösning genom att kliniken delas upp. Kirurgin i Oskarshamn kommer antingen att knytas till någon annan klinik på sjukhuset eller bli en helt självständig klinik.

Ska man se delningen av kliniken som en knäpp på näsan på klinikledningen i Västervik?
? Vi knäpper inte folk på näsan. Jag tycker att vi visar respekt på två sätt. Vi respekterar ledningen i Västervik när den säger att det inte går att spara sex miljoner kronor. Sparbetinget på fyra miljoner kronor ska vara möjligt att genomföra. Och vi visar respekt för kirurgin i Oskarshamn genom att ge den möjligheter att fullgöra sitt uppdrag på bästa sätt, säger Anders Andersson, finansråd i landstinget.

Den kontroversiella frågan om hur man ska fördela patienterna mellan länets tre kirurgkliniker hoppas den politiska ledningen lösa genom att inrätta en länsgemensam vårdkö till kirurgin. En speciellt ansvarig tjänsteman för det länsövergripande patientflödet ska utses.
På så sätt hoppas politikerna att de resurser som finns i länet ska utnyttjas på effektivast möjligast sätt.
FAKTAStora besparingar gjorda, men en del återstårFörra året gjorde politiska partierna i landstinget upp om ett sparpaket på 194 miljoner kronor. Sparåtgärderna skulle drivas igenom under 2004 och 2005. Efter ett år har 162 miljoner kronor klarats av. Här följer en lista på de sparbeting lades ut för ett år sedan, och hur mycket verksamheterna lyckats spara hittills.
Beting: Så blev det:
Primärvård 36 mkr 36mkr
Psykiatri: 0 kr 0 kr
Medicin, O-hamn 14 mkr 12,2 mkr
Medicin V-vik 25 mkr 19,8 mkr
Infektion 14 mkr 14 mkr
Barn- och ungdoms-
medicin 3,5 mkr 3,5 mkr
Hud 800 tkr 675 tkr
Kirurgi 11 mkr 4,8 mkr
Ortopedi 0 kr 0 kr
Kvinnosjukvård 6,6 mkr 6,6 mkr
Öron-näsa-hals 5,5 mkr 5,5 mkr
Ögon 500 tkr 500 tkr
Operation-anestesi-
akut 25 mkr 15,6 mkr
Övriga v-samheter 22,1 mkr 23,2 mkr
Vardags-
rationaliseringar 30 mkr 20 mkr

Detta återstår:
? Inför kommande år har medicinklinikerna i Oskarshamn och Västervik kvar kravet att spara sju miljoner kronor.
? Kirurgins sparbeting dras ner till 4 mkr. Pengarna ska sparas i Västervik.
? Akutverksamheten i Oskarshamn lyckades bara spara 15,6 mkr mot förväntade 25 mkr. Landstingsledningen gör bedömningen att det inte går att spara ytterligare utan att det får stora konsekvenser för verksamheten.
? Under förra året nådde man inte ända fram när det gällde vardagsrationaliseringar. Det vill säga småbesparingar i verksamheten. Betinget ligger ändå kvar. ?Vi tror att det ska gå att spara ytterligare 10 miljoner kronor?, säger landstingsdirektören Johan Assarsson.
? För att komma upp i besparingar på 194 miljoner kronor saknas tio miljoner kronor. Landstingsdirektören får i uppgift att under året analysera hur de pengarna ska hämtas hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om