Katter kan ha förgiftats

Under loppet av fem månader har Jane Nyberg förlorat två katter. Båda har haft samma symptom som kan tyda på förgiftning.

Foto:

Västervik2005-06-24 00:25
Den första katten var hon tvungen att avliva i december, den andra för drygt en månad sedan. I december tänkte hon att det var en olyckshändelse, men när även katt nummer två fick samma symptom började hon att fatta misstankar.
Symptomen var till en början slöhet, sedan kräkningar och att katten fick svårt att gå. I slutstadiet fick den kramper liknande epilepsi. Av veterinären fick hon höra att det kunde röra sig om förgiftning.
- Det är inget man önskar sin värsta ovän för de plågas något så syndigt, säger hon.
När hon började fråga runt i området kring Hallströmsgatan där hon bor visade det sig att åtminstone två andra hade liknande erfarenheter.
- Vi satt och pratade på jobbet och jag sa att jag var så ledsen. Då var det en kollega som sa att det var samma sak som hände med hennes väninnas katt.
Väninnan visade sig bo alldeles intill Jane Nyberg. För ett par år sedan gick det också rykten om att någon förgiftade katter i området.
Nu vågar hon inte skaffa en ny katt av rädsla för att samma sak ska hända igen. Och hon är orolig för löskatten Svante som hon brukar mata.
- Jag är livrädd för att vi ska hitta honom så där också, säger hon.
Nu vill hon gärna ha kontakt med andra som råkat ut för samma sak för att de gemensamt ska kunna göra en polisanmälan.
Det är inte särskilt vanligt med förgiftade katter, det säger både Ylva Lindgren, ordförande i Djurskyddet Västervik, och Jan Lundström, veterinär på Västerviks djurklinik.
- Som tur är är det inte så vanligt. Det är någon gång som man hört det när det varit förgiftade grannfejder, säger Ylva Lindgren.
- Det är inte vanligt. Det är ofta som det påstås det, men det är nästan aldrig sant. Man hittar i regel en annan orsak, säger Jan Lundström.
Symptomen på den typ av förgiftning som misstänks i det här fallet stämmer med hans beskrivning.
- Njurarna förstörs och det leder till kräkningar.
Om man misstänker att katten blivit förgiftad går det att skicka den till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys, men det är förenat med en kostnad på 1 000 kronor.
Det är inte tillåtet att döda en katt - oavsett hur irriterande den är - det straffas med böter. Men om man kan bevisa att en katt är förvildad kan undantag göras, inom tättbebyggt område krävs dock polistillstånd.
- Om det är så att man inte tycker om katter så ta fram trädgårdsslangen. Tre-fyra gånger hjälper för katter tycker inte om att bli blöta, säger Jane Nyberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om