Kassapersonalen roterar runt på jobbet
Allt fler livsmedelsbutiker låter de anställda rotera mellan olika arbetsuppgifter.De flesta är nöjda.- Man får en bättre helhetssyn på jobbet, säger Carina Thörnblom och Britt-Marie Edberg på Coop Extra.
Lagarbete. Personalen på Coop Extra roterar runt mellan olika arbetsuppgifter. Det nya är att man dessutom jobbar i lag. På bilden plockar Carina Thörnblom, Britt-Marie Edberg och Nils Molin upp färskvaror. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Jag var med och införde det i Stockholm för länge sedan, säger Nils Molin.
När han kom till Västervik och Skotten, som Coop Extra hette då, för fem år sedan införde han genast kassarotation.
På Coop Extra har man nu gått ännu ett steg och utvecklat arbetsmetoden. Det nya arbetssättet kallas plocklag och innebär att alla i personalen hjälps åt när olika varor kommer. Alla jobbar överallt.
På onsdagsförmiddagen står Carina Thörnblom och Britt-Marie Edberg och plockar upp mejerivaror. För drygt en månad sedan hade kvinnorna endast koll på deras avdelning, kött och chark.
- Det är positivt att få inblick i alla andra avdelningar också, säger Carina Thörnblom och Britt-Marie Edberg.
Annat positiv med lagarbetet är, enligt Nils Molin, att gemenskapen i personalgruppen, stärks i och med att man samtidigt som man jobbar får möjlighet att prata med varandra.
- Det blir roligare att jobba i grupp och går mycket fortare. Arbetet som förr tog fyra timmar tar nu bara en halvtimme, säger Nils Molin och framhåller att det är den lilla butikens arbetssätt som man infört i den stora butiken.
Även på Ica Kvantum roterar personalen mellan olika arbetsuppgifter i butiken sedan i våras. Detta för att få bort de långa och slitsamma passen i kassan. I stället för att bara sitta i kassan får personalen jobba på golvet, i kundtjänst och i caféet.
- Det fungerar rätt bra och det är positivt att alla får prova på allt i butiken, säger Morgan Eriksson.
Enda nackdelen, enligt Morgan Eriksson, är att det inte arbetas lika effektivt med att plocka varor.
- Arbetet tar lite längre tid när inte personalen har vanan inne, säger Morgan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!