– Vissa bebyggelseområden kan ha förlorat sina värden. Eller så kan man ha identifierat andra företeelser, som tydligare berättar om till exempel hur ett småskaligt jordbruk fungerade under en viss tidsperiod, förklarar Viktor Källgren, antikvarie och bygglovhandläggare.
Kartmaterialet innehåller många termer. Låt oss förklara.
I den gamla kartan var en kulturmiljö ett mindre, avgränsat område, som en kyrkomiljö. Flera kulturmiljöer kunde ingå i ett större karaktärsområde. Ett kulturobjekt, exempelvis en fornlämning, kunde hittas både inom och utanför områdena.
Den gamla kartan över Västerviks kulturmiljöer (t.v.) sammanfaller till viss del med den nya (t.h.). Kulturmiljöer har ersatts av huvudområden, som nu delats in i olika värdefulla klassningar. I bildspelet som följer visar vi hur 14 orter berörs.
Foto: Västerviks kommun
I den nya kartan sammanfaller den nya benämningen huvudområden ofta med 1986 års karaktärsområden, men även nya områden pekas ut. Ett huvudområde har ett sammanhang och hänger ihop, till exempel en kyrkby med jordbrukslandskap runt. Eller Västerviks stad.
Ett huvudområde kan i sin tur innehålla flera kärnområden (motsvarande det som hette "kulturmiljö").
Kärnområden är områden med koncentrationer av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, fornlämningar och/eller landskapsobjekt. Kärnområdena klassas i skala 1-3 där den högsta värderingen är 1.
Här följer några utsnitt från orter i kommunen.
Ankarsrum:
Ankarsrum har pekats ut som ett huvudområde, där ett kärnområde med klassning 2 (gult) har identifierats. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Blackstad:
I och runt Blackstad har flera huvudområden pekats ut, och kärnområde med klassning 2 (gult) och 3 (brunt) har identifierats. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Edsbruk:
I och runt Edsbruk har flera huvudområden identifierats. Kärnområden med klassning 1 (rött), 2 (gult) och 3 (brunt) har pekats ut. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Gamleby:
Gamleby är ett huvudområde, där kärnområden med klassning 1 (rött) och 2 (gult) har identifierats. På skalan 1 - 3 är 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Gunnebo:
Gunnebo är ett huvudområde, där ett kärnområde med klassning 2 (gult) har identifierats. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Hjorted:
Hjorted har pekats ut som ett huvudområde, där ett kärnområde med klassning 2 (gult) har identifierats. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Loftahammar:
I och runt Loftahammar har flera huvudområden pekats ut, där kärnområden med klassning 1 (rött) och 2 (gult) har identifierats. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Långrevet:
Långrevet i Västervik har pekats ut som kärnområde med klassning 2. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Mommehål/Jenny:
Vid Mommehål och utanför Jenny har huvudområden identifierats. Kärnområden med klassning 1 (rött) har pekats ut. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Odensvi:
I och runt Odensvi har flera huvudområden identifierats. Kärnområden med klassning 2 (gult) och 3 (brunt) har pekats ut. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Ukna:
I och omkring Ukna har ett huvudområde identifierats. Kärnområden med klassning 1 (rött), 2 (gult) och 3 (brunt) har pekats ut. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Överum:
Överum har pekats ut som ett huvudområde. Kärnområden med klassning 1 (rött) och 2 (gult) har pekats ut. På skalan 1 - 3 är kärnområden med klassning 1 högst värderat.
Foto: Skärmdump/Västerviks kommun
Hela kartan finns på Västerviks kommuns hemsida, där man kan söka efter sin egen adress, och se om man själv berörs.