2020 var antalet döda och skadade i trafiken i Västerviks kommun det lägsta som rapporterats de senaste tio åren. Både Trafikverket, Polismyndigheten och kommunen satsar på att öka trafiksäkerheten i kommunen.
– Det genomsyrar ju allt arbete vi gör, 90 procent av allt vi håller på med handlar om trafiksäkerhetsfrågor, säger Christer Sneitz, projekteringsingenjör på Västerviks kommun.
E22, riksväg 40 och riksväg 35 är de vägar med flest personskadeolyckor under de senaste tio åren. De vägarna förvaltas av staten, genom Trafikverket. Ida Dessin, samhällsplanerare på Region Syd, säger att man utför många åtgärder för att öka trafiksäkerheten på vägarna.
– De åtgärder som vi genomför för förbättrad trafiksäkerhet kan exempelvis vara justeringar av mitträcken och målningar, siktförbättringar, sidområdesröjningar och passager av olika slag, skriver Ida Dessin i ett mejl.
Enligt Ida Dessin har man inget system för att se vilka åtgärder som gjorts i kommunen, eller följa upp om åtgärderna minskat antalet trafikolyckor.
Några av de åtgärder som Trafikverket använder för att öka trafiksäkerheten är mittseparering, hastighetsanpassningar och ATK (fartkameror). Även Västerviks kommun arbetar med hastighetsanpassningar, berättar Christer Ramström, planerare på samhällsbyggnadsenheten. Bland annat har man sänkt hastigheterna i flera av kommunens tätorter från 50 till 40 kilometer i timmen.
– Vi började i Gunnebo, Verkebäck, Ankarsrum och ska nu gå vidare och fortsätta arbetet i Överum och Loftahammar, säger Christer Ramström.
Att sänka hastigheten är den främsta åtgärden för att undvika trafikolyckor, menar Christer Ramström. Den bilden delas även av Fredrik Westerholm på polisen i Västervik.
– Genom att få människor att följa hastigheten och följa de regler som finns minskar vi olyckor. Hastigheten är A och O när det gäller olyckor i trafiken, säger Fredrik Westerholm.
Enligt Christer Ramström och Christer Sneitz jobbar kommunen främst förebyggande med olyckor.
– Ofta handlar det ju om stråk, till exempel skolvägar, där måste man ju säkra upp – även om det inte har hänt en olycka ännu, säger Christer Ramström och fortsätter.
– Vi försöker ligga i framkant och förebygga olyckor.
Från kommunens håll sker inte någon systematisk kontroll av olycksdrabbade platser. De åtgärder som genomförs för att öka trafiksäkerheten grundar sig ofta i e-förslag från medborgare och uppmaningar från räddningstjänsten. Några av de ställen i Västervik där man ökat trafiksäkerheten är till exempel korsningarna vid Perugatan där man infört stopplikt, och avsmalningen vid Ekbackens förskola. Men fler platser i staden kommer att åtgärdas framöver.
– En plats där vi känner till att det har hänt mycket olyckor är vid Sliprondellen. Andra ställen vi ska titta på är Folkparksvägen, Vattentornsvägen och vid Lidhemsskolan, säger Christer Ramström.
Alla olyckor kan man dock inte bygga bort. Enligt Fredrik Westerholm beror de flesta olyckorna i trafiken på något annat än miljön.
– Ouppmärksamhet. Antingen för att du håller på med något annat eller för att man är påverkad av alkohol eller narkotika, säger Fredrik Westerholm.
Sedan pandemin har polisen i Västervik lagt mycket resurser på att vara närvarande i trafiken. Enligt Fredrik Westerholm hoppas man att det ska leda till att människor sänker hastigheten och är mer uppmärksamma. Det har resulterat i att man har tiodubblat antalet ordningsböter som delas ut, jämfört med tidigare år.
– Jag har upplevt är att hastigheterna har sänkts, i alla fall i våra centralorter. På sträckor där var och varannan kör för fort händer det inte lika ofta längre. Jag hoppas det beror på att vi har varit mer aktiva och gjort fler trafikkontroller, säger Fredrik Westerholm.
Christer Sneitz tror kommunen ligger bra till jämfört med andra kommuner.
– Jag upplever att vi är ganska förskonade från olyckor här i kommunen. Jag kan inte komma på när vi senast hade en dödsolycka i ett tätbebyggt område sist, säger Christer Sneitz och Christer Ramström fyller i:
– Det går alltid att göra mer. En dödsolycka är alltid oförlåtlig, hur eller hur, de drabbar ju människor.
Samtliga vägtrafikolyckor 2011-2021
I kartan nedan finns samtliga vägtrafikolyckor som inträffat i kommunen de senaste tio åren utmärkta. Hittar du någon särskilt utsatt plats?