På Nationella viltolycksrådets hemsida finns statistik över alla inrapporterade viltolyckor de senaste åren. Där kan man söka på var de har skett, vilka djurslag som har varit inblandade och vilka tider på året och dygnet som olyckorna sker.
För flera djurslag finns en tydlig topp i oktober. Det gäller exempelvis vildsvin, utter och älg.
Rådjuren har i stället sin stora olyckstopp i november, med en mindre topp i maj.
Den bilden delas av Roger Lundberg från Gamleby, som i många år har jobbat med eftersök och är biträdande länsansvarig jägare på Nationella viltolycksrådet.
– Under oktober och november brukar det vara mycket. Det är både jakt och brunst och sedan blir fodertillgången annorlunda då, så att de får förflytta sig, säger han.
Många djur är särskilt aktiva i gryning och skymning. Då ökar förstås risken att de ska bli påkörda.
Men det finns undantag. Olyckor med örn sker främst mitt på dagen.
Tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro, är det inte tåget som dödar örnarna i trafiken, utan bilismen. Samtliga viltolyckor med örn i Västerviks kommun de senaste tre åren, totalt nio stycken, har nämligen skett på vägarna.
Många örnar dör när de sitter och äter.
– Ofta är det att det ligger något kadaver på vägen eller i vägkanten, ofta en hare. Då hinner inte örnen lyfta, eller så flyger den ut mot trafiken, säger Roger Lundberg.
När det gäller var olyckorna sker, finns det olyckor rapporterade från nästan alla vägar i kommunen, även om det förstås är fler på de stora vägarna, där det är mer trafik.