Politiska karriären startade i Västervik

Ralf Lorentzon har varit kommunalråd i en av Västsveriges största kommuner, men den politiska karriären startade i Västervik. Här var han med och drev igenom en breddning av farleden.

Ralf Lorentzon har tecknat ner sina minnen i en bok. Där spelar Västervik en viktig roll.

Ralf Lorentzon har tecknat ner sina minnen i en bok. Där spelar Västervik en viktig roll.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-07-22 07:00

Under några dagar är Ralf Lorentzon och Gamlebybördiga hustrun Inga-Britt på besök i Västervik. En sak glädjer Ralf särskilt när han ser sig runt i stan: Att det går Gotlandstrafik från hamnen. Under några år på 80-talet var han ordförande i hamndirektionen i Västervik.

Det berättas det om, bland mycket annat i hans nyskrivna memoarer "Res med din klass".

– Det är många som har sagt att jag borde skriva ner mina minnen. När pandemin kom så gjorde jag slag i saken, berättar Ralf när vi träffar honom på Stadshotellet i Västervik.

Som titeln antyder har han gjort en klassresa.Han föddes som arbetargrabb i Göteborg, och krönte karriären med en kommunalrådspost för Socialdemokraterna i Mölndal med ansvar för personal- och organisationsfrågor. På 70-talet blev det ett gästspel på ostkusten. 

Det var den civila karriären som tog honom hit. Stålkrisen på 70-talet hotade att göra den då unge Ralf arbetslös som arbetade på Seco i Göteborg. En annons i Svenska Dagbladet fångade hans intresse. SlipNaxos i Västervik sökte en person med precis hans profil.

– Jag åkte hit på anställningsintervju på skärtorsdagen 1971. När jag åkte härifrån hade det ordnat sig med jobb, bostad och en höjd lön, berättar han.

Det var under Västerviksåren som den politiska karriären tog fart. I ungdomsåren hade han varit aktiv i SSU. Ralf berättar stolt att han var med och röstade fram Ingvar Carlsson till SSU-ordförande. Det hade funnits förfrågningar om att Ralf skulle börja ta politiska uppdrag, men hittills hade han sagt nej. Jobbet och kvällsstudierna gick först.

När han kom till Västervik var studierna avslutade, och han kände sig mogen för ett politiskt engagemang. I början av 80-talet blev han hamndirektionens ordförande. Under den tiden är det ett beslut som sticker ut.

– Breddningen av Tallskärshålet. Det var en stor investering, berättar han.

Breddningen var nödvändig för att Västervik skulle kunna ta emot fartyg med större tonnage. Ett av motiven var att underlätta för Gotlandstrafik.

Det blev ungefär tio år i Västervik. I början av 80-talet fick han ett erbjudande om att bli partiombudsman i Trollhättan. Därefter har ett liv i Västsverige och en bana inom arbetarrörelsen och politiken följt.

Vad tänker han när han återser Västervik i dag?

– Jag gläds åt att breddningen av Tallskärshålet kom till nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!