Karamellkokeri på gammalt vis

För den som vill se hur det går till att göra karameller på gammalt vis så rekommenderas ett besök i Hembygdsgården i Lofta.

Linnea och David Nordlund följer intresserat Sol-Britt Ottossons karamellframställning.

Linnea och David Nordlund följer intresserat Sol-Britt Ottossons karamellframställning.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2008-07-23 00:07
Där finns "karamellgumman" Sol-Britt Ottosson på plats två dagar i veckan under juli. Inför besökarna kokar Sol-Britt Ottosson smeten, som består av vatten, strösocker, druvsocker och diverse färger och smakämnen, tills den uppnått en temperatur av 162 grader. Då tar hon upp den på en plastskiva och börjar bearbetningen. Först med redskap och när smeten svalnat något, med händerna. Det gäller att vara både stark och snabb för att hinna klippa till karamellerna innan smeten kallnat och stelnat. Att döma av åtgången i karamellskålarna i Lofta så smakade den färdiga produkten mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om