Känsliga handskrifter tillgängliga för alla

Ny teknik gör det möjligt att bläddra digitalt.

En av de böcker som nu alla kan få titta i är denna handskrift av Snorres Edda från 1300-talet. Jan Brandel visar.

En av de böcker som nu alla kan få titta i är denna handskrift av Snorres Edda från 1300-talet. Jan Brandel visar.

Foto:

Västervik2004-10-22 01:00
E-böcker är en populär låneform på biblioteket, men med det digitala formatet har känslan av att bläddra i böckerna försvunnit. Nu har det genom ny teknik blivit möjligt att känna den där känslan igen, fast digitalt.
Den stora vinsten är ändå inte känslan av att bläddra i böckerna utan att gamla handskrifter blir tillgängliga för alla. Dessa böcker är i många fall så känsliga att knappt ens forskarna får ta i dem.
? Det är bra för forskare, men jag tror att det kan vara rätt intressant för skolbarn också, säger Jan Brandel på Västerviks stadsbibliotek.
De nya e-böckerna ingår i e-boksprojektet i Kalmar län där Västervik ingår tillsammans med Kalmar, Mörbylånga och Vimmerby. Alla invånare i dessa kommuner har tillgång till ungefär 400 vanliga e-böcker och e-ljudböcker och alltså nu också tio av de nya e-böckerna. Bland de bläddringsbara böckerna finns bland annat en handskrift av Snorres Edda från 1300-talet (Eddan skrevs på 1200-talet) och John Keats Endymion, komplett med understrykningar, marginalanteckningar och allt.
Tekniken som gör detta möjligt är framtagen av ett svenskt företag som heter Touch.&.Turn. Där arbetar Katarina Przybyl, bördig från Västervik.
? Vi har digitaliserat böckerna och gjort dem tillgängliga med vårt unika gränssnitt, säger hon.
Tekniken har funnits sedan 2001 då den användes på kokboksmuseet i Grythyttan där den gjorde det möjligt att bläddra i medeltida kokböcker.
? Det fick ett sådant genomslag att man bestämde sig för att bilda bolag och utveckla tekniken.
Touch.&.Turn samarbetar med åtta bibliotek ute i Europa och har också utvecklat ett program för att biblioteken själva utan företagets inblandning ska kunna göra sina böcker tillgängliga med den nya tekniken.
Från början var det tänkt att programmet skulle användas till cd-rom och till utställningar, men det visade sig ju mer användbart än så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om