Det ligger ingen dramatik bakom beskedet att Mats Hasselquist lämnar.
Han fyller 60 år under året som kommer, och enligt anställningsavtalet kan han avsluta uppdraget då. Pension är det inte tal om. Istället räknar han med att yrkeslivet ska gå in i ett nytt skede.
Bort från det tidskrävande jobbet som vd till att jobba i olika styrelser. Han är i dag vice ordförande i Sparbankernas riksförbund. Om han blir omvald vill han fortsätta där. Han har även tagit plats som ordförande i kommunägda Västervik miljö och energi och Västervik Kraft Elnät.
När Mats Hasselquist anställdes 2003 gjorde den dåvarande styrelsen klart: Man ville ha en långsiktig lösning. Ur den synvinkeln har den fått vad den önskat Hasselquist har gjort 20 år på posten.
Han konstaterar själv att det varit 20 händelserika år.
– Det är ett helt annat jobb i dag.
Som bankkund har man märkt av en del av förändringarna. Den tekniska utvecklingen har varit enorm. Allt fler av kundernas ärenden har kunnat göras hemifrån först från datorn och på senare år från mobilen.
Samtidigt konstaterar Mats Hasselquist att det hela tiden varit en balansgång att gå. Kunden ska uppleva att det blir bättre, inte att banken fjärmar sig och låter kunden göra jobbet.
En annan utveckling har kunderna inte sett lika mycket av. Bankerna har fått ny lagstiftning att förhålla sig till: De förväntas till exempel vara mer aktiva i arbetet mot penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet
När har det varit roligast att jobba?
– Det har med utvecklingsfrågorna att göra. Det är stimulerande och inspirerande att arbeta när man känner att något blir bättre.
Tuffaste tiden på jobbet var 2008. Då slog finanskrisen till med full kraft. Några banker var illa ute. Tjustbygdens sparbank hörde inte till dem, men kände ändå av oron.
– Människor började tvivla. Vi blev ifrågasatta och fick lägga ner tid på att förklara varför kundernas pengar var trygga hos oss.
Det är inte bara banken som förändrats. Det har även det omgivande samhället gjort. En bank ser bättre än många andra hur näringslivet utvecklats.
Hur har Västerviks näringsliv utvecklats under de här 20 åren?
– De stora företagen har blivit färre och mindre, i några fall inte till omsättningen. Å andra sidan har vi fått nya mindre företag. Inte minst inom besöksnäringen. Det verkar som att vi fått mer av entreprenörsanda, att man vill starta något eget.
Även för bankens privatkunder har det varit en händelserik tid. Inte minst de senaste åren. Då man gått från historiskt låga räntor till ett snabbt omslag uppåt.
Hur mår hushållen i Västerviks kommun?
– Det är klart att man fått mindre att röra sig med. Räntorna och priserna har stigit, medan löneökningarna fortfarande har varit måttliga, säger Hasselquist, men lägger till att botten kanske ändå är nådd:
– Egentligen är det för tidigt att säga något, men vi ser ju ändå tecken på att räntorna kan vara på väg ner. Man pratar om att man förväntar sig tre räntesänkningar under nästa år i USA, och fem i EU.
Han lägger till att prognoserna för hur den svenska räntan ska utveckla sig också har blivit mer optimistiska. Kanske kan man hoppas på att det värsta ligger bakom oss snart.
I pressmeddelandet från Tjustbygdens Sparbank sägs att Mats Hasselquist kommer attvara fullt verksam i banken fram tills dess att en efterträdare finns på plats. Man uppskattar att han ska kunna lämna banken under hösten 2024.