"Kan röra sig om tio öre på skatten"

Alla tolv kommunerna i länet och landstinget har bestämt sig för en gemensam strategi när det gäller framtida satsningar på järnväg och vägar.
- Vårt svar från regionen är att vi är villiga att förskottera pengar för att nödvändiga satsningar på exempelvis Tjustbanan och E22 kommer i gång, säger regionförbundets ordförande Leif Larsson (c).

Leif Larsson Foto: Anders Liljegren

Leif Larsson Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-05-04 00:25
Det slutliga ställningstagandet togs i går vid ett styrelsemöte med regionförbundet.
Såväl vägverk som banverk "glömde bort" Kalmar län och delar av övriga sydöstra Sverige när långtidsplanerna för Sveriges infrastruktur presenterades och vilka satsningar som skulle göras fram till 2015.
Besvikelsen här var stor.
- Men det gäller att samla sig, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson. Och komma fram till en gemensam linje.

För ett par dagar sedan hade kommunledningen en så kallad utvecklingsdag och då diskuterades bland annat om Västervik skulle vara med i en gemensam satsning på förskottering av pengar.
- Egentligen är det statliga frågor men vi kan inte vara stillasittande och vi diskuterade oss fram till att vara med i ett gemensamt agerande från regionen.
Hur mycket pengar det handlar om är inte lätt att exakt säga.
- Satsningarna gäller under en åttaårsperiod och vad vi har pratat om och jämfört med är tio öre på skatten, säger Leif Larsson. Det kan röra sig om 100 miljoner kronor men då skall vi veta att det är investeringar för 1,5 miljarder kronor som regionen vill säkra hem.

För Västerviks del så är Tjustbanan och E22 av störst intresse. Men i regionen finns flera andra objekt.
- När det gäller järnvägarna så ingår även Stångådalsbanan och Kust till kustlinjen, säger Leif Larsson. Sträckningen av E22 förbi Mönsterås, Kalmar flygplats, en förbifart vid Målilla och en del annat ingår också i "paketet" som vi alla har ställt oss bakom.
En del kommuner är ju inte ens direkt berörda?
- För regionens del är satsnigarna viktiga och i förlängningen till nytta för alla kommuner.
- Sen gäller det även att få andra län och regioner med sig för en fortsättning. E22 sträcker sig exempelvis från Trelleborg till Norrköping, säger Leif Larsson.

Förskottering av pengar har varit en metod som tidigare prövats för att få fart på de stora investeringarna. Men förfarandet har inte gått helt smärtfritt.
Fem kommuner i Dalarna gick samman och lånade ut 35 miljoner kronor till Vägverket för ett vägbygge genom en helt annan kommun, Sala. Länsväg 70 skulle bli säkrare och hela regionen skulle dra nytta därav.
Kommuninvånare i Falun och Hedemora överklagade sina kommuners lånebeslut. Skattepengar skulle inte användas till satsningar utanför den egna kommungränsen.
Länsrätten ansåg "att om de egna invånarna får tillräcklig nytta av en insats så är den laglig". Ärendet gick vidare och kammarrätten kom fram till en helt motsatt ståndpunkt. Rätten ansåg det vara fel att låna ut pengar till vägbygget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om