– Det var då bra att du kom, men inte fasen har maten blivit bättre, kontrade Johan med sin starka stämma.
Han hade ju bett politiker från socialnämnden komma för att titta på den lammgryta som serverades och som fick Johan att reagera. Han kallade maten för svinföda och sparade resterna, eller fettslamsorna som han säger, i frysen för att någon politiker skulle få beskåda.
Det blev Tomas Kronståhl som till slut kom på besök.
– Jag är här för att jag också bryr mig. Johan har reagerat och hans åsikter har självklart haft betydelse när vi nu ser över hur vår mat ska lagas och distribueras. Han har satt fokus på matens betydelse och vi måste erkänna att vi gjorde fel när vi satsade på centralt lagat mat.
På sikt ska dock alla boenden jobba enligt samma modell som föregångaren Vapengränd. Men det blir tidigast 2018, först då blir kommunen av med avtalet om matleveranser till landstinget.
Själv sätter han inte sin fot i matsalen längre. Han dömer ut matsedeln totalt och lagar numera sin egen mat.
– En gratäng är inte en gratäng när den kommer på bordet.
Områdeschefen Jan-Inge Gustafson sade att han suttit många gånger just vid köksbordet och diskuterat med Johan.
– Vi är inte överens om allt, men när det gäller maten så har han verkligen fått igång en diskussion. Självklart ska de boende få bra mat och att vi kan undvika halvfabrikat. Maten ska lagas från grunden.
Tomas Kronståhl sade på direkt fråga att kommunen nog måste vara beredd att "lägga någon krona mer" för att få maten bättre och lagad vid boendet.
– Det kommer att kosta mer att få en bättre kvalitet.