Kampanj ska göra kådisen mer populär

Frisk eller full av fläckar och knottror? Två snoppar i kolossalformat mötte i fredags alla dem som vågade sig in i gymnasiets cafeteria, en rosig och frisk och en anfrätt och fläckig. Medieprogrammet kampanjar på detta sätt för ett ökat kondomanvändande och även om det fnissades en del blev kondommontern välbesökt.

Informerar. Sanna Tolkki och Denise Johansson arbetar med att informera om könssjukdomar i den kampanj om kondomer som medieprogrammet utformat. Linda Kling var en av dem som kom till kondommontern på kampanjens första dag i fredags. Foto: Matilda Ahl

Informerar. Sanna Tolkki och Denise Johansson arbetar med att informera om könssjukdomar i den kampanj om kondomer som medieprogrammet utformat. Linda Kling var en av dem som kom till kondommontern på kampanjens första dag i fredags. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2005-05-16 00:25
Under hela vårterminen har arbetet med kondomkampanjen pågått och både medieprogrammets text- och fotoinriktningar har deltagit med stort engagemang. Förutom kolossalkönen som byggprogrammet hjälpt till med innehåller montern också fotoaffischer och målningar.
Men det finns mer.
Alla besökare får ett kort med kondom och kan delta i en tipspromenad med möjlighet att vinna choklad och godis. Fast det mest populära är ändå kådisbelletävlingen där det gäller att med hjälp av kådisbellan träffa ett läskburkstorn. Varje träff belönas med kondomer.

Hundratals elever kom till kondommontern på fredagsförmiddagen.
- Vi delar ut kort och önskar trevlig helg, säger Denise Johansson, MP2.
Medieprogrammet genomför också en enkätundersökning bland gymnasieeleverna där de får svara på frågor om sexvanor, preventivmedelsanvändning och könssjukdomar. De gjorde en liknade undersökning i vintras som de redovisade i en artikel på VT:s ungsida, men den här enkäten är mer detaljerad. Tillsammans med skolsköterskan Leif Svensson har de tagit initiativet till den kondomkampanj som från och med i fredags pågår två veckor framöver. Nu hoppas de att ungdomar ska bli mer medvetna om könssjukdomar och bättre på att använda kondom.

Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot oönskade graviditeter och mot sexuellt överförbara sjukdomar.
- Klamydian har ökat med 100 procent på sju år och 28 procent av dem som har klamydia är 15-19 år, säger Mona Henrysson, lärare på medieprogrammet.
Det visar sig också att kunskaperna om könssjukdomar är bristfälliga. Bara en enda person har haft alla rätt på tipspromenaden.
- Vi har kollat på svaren och det är många som inte vet mycket om klamydia, säger Angelica Johansson, MP2.

Kampanjen sträcker sig utanför cafeterian och kommer även att nå Tjustskolan och hotell- och restaurangskolan. Dessutom sändes under kampanjstarten radio i gymnasiets informationsmonitorer och senare kommer också tv-program att sändas. Dessutom har eleverna fått ett riktigt gott betyg från myndighetshåll.
- Folkhälsorådet vill att materialet ska återanvändas på apotek och fritidsgårdar, berättar Sanna Tolkki.
Förhoppningen är att medieprogrammet ska kunna fortsätta med liknade kampanjer kommande år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om