Kampanj riktad mot poolägare i kommunen får kritik

Västervik miljö och energi, VME, tipsar fjärrvärmekunder att koppla utomhuspoolen till fjärrvärmen för att få ner energikostnaden. Men är det inte motsägelsefullt att uppmuntra till pool, med tanke på vattenbristen?

Värm poolen med fjärrvärme, skriver Västervik miljö och energi. Samtidigt ska vi spara på vattnet.

Värm poolen med fjärrvärme, skriver Västervik miljö och energi. Samtidigt ska vi spara på vattnet.

Foto: Erik Simander/TT

Västervik2023-04-19 06:00

"Det här är väl otroligt dumt" skriver en läsare till tidningen.

– Nej, jag tycker inte det finns någon motsättning, säger Bengt Ankarvall, områdeschef för fjärrvärme på Västervik miljö och energi.

VME:s marknadschef Annelie Johansson påpekar att det handlar om att informera befintliga kunder om att de kan värma poolen med fjärrvärme.

– Vilken uppvärmningsform kunden väljer påverkar inte vattenförbrukningen.

Jani Mustonen är fjärrvärmetekniker och han förklarar att det funkar så att om en kund som redan är ansluten till fjärrvärme och har en pool, så kan även poolen värmas med fjärrvärme.

– Många har tidigare haft sin pool ansluten till en elpatron eller poolvärmepump. I stället kan man utnyttja fjärrvärme till poolen. Men det är tyvärr inte en möjlighet för alla, säger han.

En förutsättning är att man redan är ansluten till fjärrvärmen. Men hur poolen och reningsverket till poolen är placerat kan också spela roll.

– Det får inte vara för långt bort från utrustningen för att det ska kunna kopplas in på fjärrvärmen. Men för det mesta brukar de sitta nära varandra, säger Mustonen.

Just under sommarhalvåret är det här ett extra bra alternativ för uppvärming tycker han.

– Då har vi ett överskott på värme, eftersom det mest används för varmvatten. Det cirkulerar ändå runt i nätet och sommartid är vi superbilliga på energi. Dessutom har utrustningen oerhört lång livslängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!