Kameror mot gatuvåld i Västervik
Det oprovocerade våldet har har blivit ett stort problem i Västervik och de andra större städerna i länet. Det menar polisen och satsar nu för att komma till rätta med buset. Samtidigt kan det bli aktuellt att kameraövervaka delar av centrum.
Hårdare tag. Nu ska polisen inte längre bara hälla ut alkoholen när de påträffar ungdomar med öl, vin eller sprit. I stället ska en anmälan alltid skrivas. "Vi kanske har varit för snälla tidigare", säger Ulf Karlsson på polisen. ARKIVFOTO: MATILDA AHL
Foto:
Men nu vill polisen komma till rätta med problemen. I helgen påbörjades en satsning i länet som ska minska antalet brott.
- Vi förändrar helt enkelt sättet att arbeta på. Tidigare har vi kanske varit för snälla, men nu blir det ändring på det, säger Ulf Karlsson, informationschef på polisen i Kalmar län.
Konkret innebär satsningen att polisen ska bli bättre på att ingripa när brott sker under helgkvällarna. När ungdomar dricker alkohol eller bär på ölburkar, vinflaskor eller andra alkoholhaltiga drycker på stan ska alltid anmälan skrivas.
Samtidigt ska fler ingripanden ske mot både drogpåverkade personer och de som stör ordningen genom att till exempel urinera i portar och på trottoarer.
- Tidigare kanske vi bara stoppade en underårig person som bar på en ölburk och sade åt honom eller henne att hälla ut ölen. Men nu ska vi alltid skriva anmälan eftersom någon ju har langat alkoholen, säger Ulf Karlsson.
Först ut i satsningen var Kalmar den gångna helgen. Där gav fler poliser på stadens gator resultat - antalet misshandelsfall minskade från mellan tio och femton en vanlig helg till fyra. Samtidigt omhändertogs 20 personer som var allt för berusade och 15 fall av misstänkt alkohollangning anmäldes.
Nästa helg gör polisen en liknande satsning i Oskarshamn för att sedan fortsätta med Västervik.
- Men det här ska inte ses som en enskild satsning en helg, utan något som ska genomsyra hur vi alltid arbetar framöver, säger Ulf Karlsson.
Samtidigt diskuterar polisen också möjligheten att börja kameraövervaka centrala delar av Västervik och andra städer i länet. Det arbetet ingår inte i den satsning som nu görs, men har också som mål att minska antalet brott på allmän plats.
- Den utvärdering som gjorts av kameraövervakning i Malmö visade att brottsligheten minskade kraftigt och att människor upplevde att tryggheten blev bättre, säger projektledaren Leif Larsson på polisen i Oskarshamn.
Arbetet har just påbörjats och innan det är klart om det blir kameror eller inte ska diskussioner föras med kommunerna och länsstyrelsen, som båda måste godkänna planerna för att de ska bli verklighet.
Men Leif Larsson ser positivt på satsningen.
- Det här blir ett komplement till det polisarbete som sker i dag. Det gör att vi bland annat kan korta handläggningstiderna och lösa fler brott, säger han.
I Västervik är det Storgatan, Bredgatan, Brunnsgatan och Fiskaretorget som nämnts. - Det är där vi har de största problemen, säger Leif Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!