Tillsyn med hjälp av kameror har funnits som ett alternativ i kommunen sedan 2015. Från början var det bara på försök med sex kameror, men sedan 2018 har tjänsten upphandlats, vilket har möjliggjort en utökning. Men hittills är det bara 20 personer som har testat detta, under alla år. Den siffran vill nämnden ska öka.
– Vi kallar det för nattfrid, för det är det som det handlar om, säger Ingela Svensson (C), ordförande i socialnämnden.
Hon säger att många äldre, i synnerhet dementa, blir väldigt störda av att någon kommer in i rummet. Nu slipper de detta.
– Det här är ett väldigt bra system för övervakning.
Jon Sjölander (M) håller med.
– Personalen kan lägga mer tid på de brukare som behöver personliga möten, och brukarna slipper bli väckta och rädda. Sedan hoppas vi också spara pengar på detta.
Rent praktiskt fungerar det så att om det är en person som har beviljats tillsyn två gånger per natt, slår nattpersonal på kameran under några sekunder vid de tider som man har bestämt.
– Om personen inte är i sängen, tittar man efter några minuter igen, och om personen fortfarande inte är där, åker en patrull ut, säger Ingela Svensson.
Nämnden bedömer att det går att få en effektivare och mer miljövänlig tillsyn på så vis, då kommunen är stor.
Erfarenheter visar att de äldre sover bättre med sådan här tillsyn. De anhöriga är ofta mer skeptiska än de gamla. En studie som Socialstyrelsen gjorde 2018 visar att de äldre upplevde en stärkt integritet med kameratillsyn, jämfört med fysiska besök. Men den som hellre vill ha fysisk tillsyn, har rätt att välja det, enligt socialtjänstlagen.
På frågan varför inte fler äldre har valt kameratillsyn i vår kommun, svarar socialchefen Jörgen Olsson att de inte har gjort så mycket reklam för det.
– Men nu vill vi att det ska vara ett förstahandsalternativ, och då får man marknadsföra det.
Hur mycket tillsyn man får, är behovsprövat, men Jörgen Olsson säger att det hittills inte är någon som inte har fått den tillsyn man vill ha. Totalt i kommunen bedömer han att det är ett 30-tal personer som bara har tillsyn. Övriga som får besök av personal nattetid har så kallad natthjälp, vilket innebär att de får hjälp med mediciner, vändning och toabesök.
Ingela Svensson ser en koppling till coronapandemin att de genomför detta just nu. Pandemin har påskyndat den digitala mognaden.