Kamera för personskydd ger nya jobb i Överum

Tio nya jobb skapas i Överum när Ostkustens Bevakningstjänst bygger upp en kameracentral i gamla kommunhuset för både vanlig kameraövervakning och en helt ny typ av personskyddskameror, med film, tal och gps.

Ostkustens Bevakningstjänst har köpt gamla kommunhuset i Överum. Där ska företaget öppna en kameracentral, som ska kunna ta emot information från bland annat en helt ny typ av personskyddskamera.

Ostkustens Bevakningstjänst har köpt gamla kommunhuset i Överum. Där ska företaget öppna en kameracentral, som ska kunna ta emot information från bland annat en helt ny typ av personskyddskamera.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-01-23 00:07
Det var förra våren som Nils Andersson och Christer Aass, ägare till Ostkustens Bevakningstjänst, kom i kontakt med den unika kameran. Det var på en säkerhetsmässa i Birmingham. De var där för att leta efter ny teknik och hittade ett engelskt företag med en gps-sändare som inte bara hade tal, utan också kunde filma.- Vi har fått agenturen för Sverige. Det stod mellan oss och en stor konkurrent, säger Nils Andersson nöjt.Tanken är att företaget på sikt ska hyra ut tusentals sådana här personskyddskameror. I normalfallet tecknar man kontrakt på ett år. Då blir hyran 950 kronor i månaden.Nils Andersson berättar att de har varit i kontakt med socialtjänsten i ett 20-tal kommuner, som visat intresse, då otrygghet är en arbetsmiljöfråga.En viktig målgruppen är nämligen anställda med otrygg arbetsmiljö, där man i dag har ensamarbete.En annan målgrupp är privatpersoner som är rädda för överfall.Kameran kan filma i såväl mörker som ljus. Nattkameran använder så kallad IR-blixt, som inte syns.Bäraren själv bestämmer när han eller hon vill bli övervakad. Om man nöjer sig med talfunktion och gps, kan man lägga kameran i fickan eller handväskan. Annars måste den sitta utanpå kläderna.Känner man sig hotad, går det fort att aktivera kameran, som börjar filma. Till mottagningscentralen i Överum sänds information i form av tal och bilder, och gps:en visar var personen befinner sig.Om det skulle behövas, kan Ostkustens Bevakningstjänst ringa vidare efter polis, ambulans eller vaktbolag på den aktuella orten. Kameracentralen i Överum ska kunna ta emot information från hela landet.- Vi sitter som en mellanhand, och får både bilder och tal som bevismaterial. Är det ett brott begånget, kan vi skicka över filen direkt till polisen, säger Nils Andersson.Det krävs inga tillstånd för att ha en sådan kamera.Skälet till att företaget har valt gamla kommunhuset i Överum är att det inte finns så mycket byggnader intill, som riskerar att störa gps:en.Den nya kameracentralen i Överum invigs redan nu under våren. Steg ett blir att ha en väktare på plats dygnet runt i Överum. Sedan anställs fler personer vartefter. Huvudkontoret flyttar samtidigt från Västervik till Överum, men väktarnas lokal på Welux i Västervik blir kvar.
Om företaget
Ostkustens Bevakningstjänst grundades 2002.Företaget har vuxit hela tiden och har nu 40 anställda, varav 40 procent är kvinnor.Ägare är Christer Aass och Nils Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om