Tipset kom från Amira Mohammed, 23.
Grannen i fråga är 52-åriga Kamal Alsafouki, personen som drivit falafelvagnen i snart fem år. Att servera mat är för sig inget unikt för Kamal, det gör många i Västerviks kommun. Amiras tips handlade snarare om historien om en av de många invandrare som kommit att förälska sig i Västervik. Hon hjälper oss översätta Kamals berättelse.
Kamal berättar att han ser sig själv som palestinier, men att han är född i Syrien och levt i stort sett hela sitt liv där. 2014 förde ödet honom norrut. Som för många andra gick vägen genom Turkiet för att sedan havsvägen försöka nå Grekland, och Europa.
– Vi tvingades att stänga av den lilla motorn vi hade till vår plastbåt när vi närmade oss Grekland och sedan driva in mot land. Vi var rädda att kustpolisen skulle upptäcka oss och skicka tillbaka oss till Turkiet. Men jag var även rädd för att något skulle gå snett – jag kan nämligen inte simma.
Vågorna förde Kamal och hans följeslagare in i Europa. Efter en tids resande steg han av i Malmö, Sverige.
Hur kommer det sig att du valde att bosätta dig i Västervik?
– Det var inte mycket till val. Migrationsverket berättade att det fanns plats för mig här.
Något så slumpartat som ett myndighetsbeslut ledde till något som Kamal i dag kallar sitt hem. Två år efter ankomsten till Västervik kunde han återförenas med sin fru och barn i samma stad.
– I dag har jag även två barnbarn här, berättar Kamal.
Men så till falafeln. Hemligheten bakom att få den friterade kikärtsröran så god som möjligt är Kamal förtegen om, men han visar oss en hemmagjord kryddmix som sägs bestå av 24 olika kryddor. Han tycker att det är spännande att få folk i Västervik mer bekanta sig med mat från Mellanöstern.
Vad finns det för skillnader med att driva en falafelvagn i Syrien kontra Västervik?
– Här måste man ta större hänsyn till allergier, vilket är bra. I Syrien är det inte riktigt någon som tänker kring allergier. Sen så är det ofta större omsättning på köttet. Det mesta är färskt och går åt dagligen, här behöver man frysa in mer.
Falafelvagnen är lättflyttad. Hur kommer det sig att du inte prövar lyckan och flyttar den till någon större stad?
– Jag skulle aldrig klara mig från min familj så länge. Här har jag också min kundkrets. Västervik har blivit mitt hem.