Kam vill bli erkänd som myndighet
Kam, Kommittén för alternativmedicin kämpar för alternativ- och komplementärmedicinen i Sverige och hoppas även kunna bli erkänd som myndighet.
- Vi sprider information och håller en dialog med myndigheter, säger föreningens ordförande Luis Abascal.
Med ett gemensamt regelverk tror de att patientsäkerheten för de som vänder sig till utövare av alternativmedicin skulle öka. I dagsläget finns ingen kontroll av enskilda utövare förutom den som de själva sätter på sig.
- Vi verkar även för att det ska finnas en bra utbildningsnivå hos våra medlemmar. För att få en auktorisation från Kam måste man ha en grundutbildning i medicin på högskolenivå, säger Luis Abascal.
Kam auktoriserar och kvalitetssäkrar utbildningar, skolor och kurser. Och genom att vara ansluten till Kam är utövaren även ansvarsförsäkrad.
Socialstyrelsen ansvarar inte för alternativmedicinska utövare och har heller ingen kontroll på vilka som är seriösa och inte. Den enda gången de blandas in är om någon blir anmäld för felbehandling.
Däremot finns det lagar och regler som styr vilka åkommor som alternativmedicinska utövare får behandla. I lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, före detta kvacksalverilagen, står det att den som inte tillhör hälso och sjukvården inte får:
? behandla smittsamma sjukdomar upptagna i smittskyddslagen (t.ex. HIV, tuberkulos med flera)
? behandla cancer, diabetes eller epilepsi
? behandla gravida
? använda allmän bedövning (sövning), lokalbedövning genom injektion, eller hypnos, innan undersökning eller behandling
? använda radiologiska metoder (röntgen, medicinsk strålning)
? undersöka eller behandla barn under 8 år
? utan personlig undersökning lämna skriftliga råd eller anvisningar om behandling
prova ut eller tillhandahålla kontaktlinser
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!