Kalmar pilotlän i kvinnligt mentorsprojekt
Idéerna flödar bland länets kvinnor. Och snart ska förhoppningsvis fler kvinnliga innovatörer våga ta steget att testa en ny produkt eller idé i praktiken. Det hoppas Tomas Peterson, innovationsrådgivare på Almi företagspartner som på måndagen presenterade Almis projekt MentorRing.
Innovatör. Annika Deltin har redan en karriär som innovatör men ser ändå fram emot att få delta i en av de mentorringar som Almi startar i Kalmar län. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Tomas Peterson är stolt över att Kalmar län blir näst intill ett pilotlän för den här typen av projekt.
- Det är bara i Stockholm som liknande verksamheter har funnits tidigare, säger han.
Officiellt är det Tomas Peterson som är projektansvarig från Almis sida, men det är Désirée Lindholm som kommer att fungera som projektledare och finnas med i grupperna. Hon är själv uppfinnare och känner till de fällor man kan hamna i. Därför kommer hon att finnas med som ett stöd och leda diskussionen i de olika grupperna.
En grupp kommer att finnas i Västervik-Vimmerbyområdet och fem deltagare är redan klara. En av dessa är Annika Deltin i Gamleby, som bland annat designade Göran Kropps cykelkärra och som nu har flera nya projekt på gång. Hon ser mycket fram emot att delta i gruppen.
- Det känns spännande och roligt att vara med om ett pilotprojekt. Framför allt är det kul att få kontakt med kvinnor när det annars oftast är män man har att göra med i sådana här sammanhang, säger hon.
Hon tror att den största skillnaden mellan män och kvinnor är att kvinnor ibland har jättebra idéer som de inte tror på - och därför inte vågar genomföra.
- Då är det viktigt att få hjälp så att det inte stannar vid en byrålådsidé.
Trots att Annika Deltin redan är innovatör och har utvecklat en hel del produkter avsedda framför allt för jordbruk, tror hon att hon kommer att få nytta av att ingå i en mentorring.
- Dels kan jag säkert tillföra mycket i gruppen. Sedan är det ett bra tillfälle att bygga vidare på mitt eget nätverk. Det är alltid skönt att få nya kontaktytor.
Hon har flera idéer med sig in i gruppen och en del har hon kommit ganska långt med. Främst hoppas hon få hjälp med marknadsföringsbiten när hennes idéer och produkter ska ut på marknaden.
- Det är den biten som jag tycker är svårast, säger hon.
Projektet drivs av Almi men finansieras av regionförbundet och EU. Totalt kommer det att kosta en och en halv miljon kronor under de två år som projektet varar.
Kontakter med kvinnor som kan tänkas vara intresserade av att delta har tagits genom Almis innovationsrådgivare. Désirée Lindholm kommer dessutom att finnas på länets sjukhus framöver för att fånga upp idéer och intresse bland kvinnlig vårdpersonal.
På måndagen hölls presskonferenser om projektet i Vimmerby och Kalmar och där deltog även Anne Ludvigsson som är ledamot i riksdagens näringsutskott.
- Vi har riksdagens ögon på oss här i Kalmar län nu, berättar Tomas Peterson. Förutom mentorringarna kommer vi att dra igång ännu ett pilotprojekt i länet om någon månad. Det handlar om en mentorbank för nyföretagare och innovatörer och vi ska ha vårt första möte senare i veckan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!