Utredaren, Mats Sjöstrand, vill ha elva istället för 21 länsstyrelser och elva landshövdingar. Däremot ska länsindelningen vara kvar. Kontor ska finnas i båda länen, men huvudkontorens placering har han också givit förslag på.
– Det är inget fel på personalen på länsstyrelserna, men strukturen hindrar ju för att man ska kunna utföra jobbet på ett effektivt sett, säger Sjöstrand.
När det gäller hur många arbetstillfällen det kommer handla om på länsstyrelsekontoret på varje ort så ser Sjöstrand inget som hindrar att även det ställe som inte är sätesort har fler antal anställda. Han tar heller inte ställning till var landshövdingen bor, men ledningen kommer göras från sätesorten, i vårt fall Växjö.
Att dela in Sverige i större områden för att få en mer effektiv organisation runt om i landet har diskuterats länge och egentligen hade Mats Sjöstrand velat invänta de processer som pågår ute i landet där landsting går samman för att bilda regioner. Men den utvecklingen har gått trögt.
Ett annat av Sjöstrands förslag handlar om att samla de stora statliga myndigheterna som Försäkringskassan och andra till en geografi som är mer enhetlig.
Inga förändringar föreslås för arbetsförmedlingen men i övrigt blir det en ny struktur som kommer i huvudsak påminna om de samarbetsområden som finns inom polisen idag, vilket skulle innebära att Kalmar län skulle ingå i samma område som Skåne, Blekinge och Kronoberg.
Centerpartiet som och Socialdemokraterna i Kalmar län tar avstånd från förslaget - framförallt att peka ut residensstäder så här tidigt kommer skada regionfrågan menar de.
– Inte oväntat, säger kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson. Men jag hade gärna sett att Sjöstrand gått ytterligare ett steg.
– Elva län är onödigt många, sex hade varit optimalt.
Harald Hjalmarsson hade helst av allt sett en sammanslagning av Östergötland, Kalmar, Jönköping och Kronoberg.
– Det här förslaget ger en instängningseffekt och tar inte alls hänsyn till de funktionella områden som finns. Att vi i norra länet har mer samröre med Östergötland och att södra har mer med Kronoberg att göra är väl ingen hemlighet.
– Utredningen gör frårgan om länstillhörighet än mer aktuell. I kommunen finns ett uppdrag att utreda konsekvenserna av ett länsbyte.
– Att så här tidigt peka ut sätesorterna kan också ge upphov till enorma konfliktytor - i vårt fall mellan medeltidsstaden Kalmar och den relativt unga, men dynamiskt växande Växjö.