"Kalmar län ligger i framkant"

Flyktingarna på Lysingsbadet har dragit en vinstlott när det gäller tillgången till hälsovård. - Kalmar län ligger i framkant, säger Kristina Jonsson, handläggare på Migrationsverket.

Sjuksköterskan Inga-Lena Loord tar blodprov på ett av flyktingbarnen.

Sjuksköterskan Inga-Lena Loord tar blodprov på ett av flyktingbarnen.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-12-19 00:00

I veckan rapporterade flera medier, däribland SR, om brister i flyktinghälsan i landet. Bara fyra av tio asylsökande blir hälsoundersökta, enligt en undersökning från Sveriges kommuner och landsting - trots att det står i lagen att alla asylsökande ska erbjudas en undersökning.

Bilden känns dock inte alls igen av Kristina Jonsson, handläggare och samordnare på Migrationsverket. Hon är ansvarig för de boende på Lysingsbadet i Västervik - där hälsoundersökningarna drar i gång så fort anläggningen fylls av flyktingar.

- Kalmar läns landsting ligger i framkant, det är ingen tvekan om den saken. Över huvud taget är det väldigt positivt här.

Enligt Kristina Jonsson finns en beredskap som gör att landstinget, så fort man för höra att det kommer flyktingar hit, "trycker på knappen". Man hyr en lägenhet ute på campingen dit flyktingar kan komma och bli undersökta. Hälsocentralerna i Västervik, som är skyldiga att erbjuda flyktingarna hjälp vid akuta behov, delar upp året mellan sig.

Bengt Andersson, som är chef för flyktinghälsovården i länet, bekräftar bilden. Kalmar län är, om inte bäst, så bland de absolut bästa i landet på att organisera vården för de asylsökande. Det har lyfts fram bland annat hos SKL, Sveriges kommuner och landsting.

- Vi har bra förutsättningar, och en länsövergripande verksamhet. Vi har en övergripande struktur. Kalmar län är ett föredöme, säger Bengt Andersson.

Mari-Louise Stejdahl är sjuksköterska på flyktinghälsovården. Hon tror att det är en lång erfarenhet, i kombination med att de flesta bor på samlade anläggningar, som gör att Kalmar län lyckas bättre än andra landsting. I Stockholm, till exempel, bor många i egna boenden.

- Då kan det vara svårt att nå dem.

I Kalmar län uppskattar Mari-Louise Stejdahl att 90-95 procent av alla asylsökande blir hälsoundersökta. Att siffran inte ligger på 100 procent beror på att några hinner flytta, och att några inte vill bli undersökta.

- Det är ett erbjudande, inget tvång.

Hälsoundersökningar av asylsökande

Undersökningarna ska erbjudas alla som kommer som flyktingar hit till Sverige. Trots det är det enligt siffror från SKL bara fyra av tio som undersöks.

Hälsoundersökningarna görs dels för individens skull, men också för att skydda andra i samhället från eventuella smittor. Undersökningen består av ett hälsosamtal och provtagningar för bland annat HIV, hepatit och andra blodsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om