Kalmar län förlorare när tusentals jobb fördelades
?Vårt län har redan minst antal statliga jobb i landet. Utvecklingen är skrämmande?.
Foto: ANDERS LILJEGREN Riksdagsman Agne Hansson (c) från Gamleby reagerade snabbt och vill ha ett svar av statsrådet Ulrika Messing om de statliga utlokaliseringarna som verkar gå Kalmar län förbi.
Foto:
Att statliga arbetstillfällen skulle lokaliseras till de orter som senaste tiden har haft förbandsnedläggningar var väntat men att det skulle gå ut över att ytterligare statliga jobb försvinner från Kalmar län har fått många att reagera.
Länet riskerat att förlora över 40 statliga jobb från Kronofogdemyndigheten, Skattekontoren och försäkringskassorna.
? Vi har på alla sätt gått igenom förslaget och kan inte hitta något om Försäkringskassans utlokalisering av en del av Arbetsskadeenheten, säger kommunchef Conny Jansson.
? Vi hyser fortfarande förhoppning på att när Ulf Lönnkvists utredning kommer i mars så skall det finnas positiva besked för Västerviks del med i detta.
Försäkringskassans chef på kontoret i Västervik, Per Adler, hade i går inte hört några signaler från högre ort om arbetsskadeenheternas placeringar i landet.
Regionförbundets Håkan Brynielsson säger till VT att det får uppfattas som positivt att inte Försäkringskassans arbetsskadeenhet fanns med i Jan Bergkvist utredning.
? Vi har förhoppningar om att Ulf Lönnkvist kommer med positiva besked under våren.
? Det här förslaget pekar helt åt fel håll, säger riksdagsman Agne Hansson (c) som redan i går författade en fråga till statsrådet Ulrica Messing där han ännu en gång poängterade alla företagsnedläggningar som drabbat Kalmar län under det senaste året. Electrolux i Västervik, Bombardier i Kalmar för att nämna några av de största.
I går kom dessutom ett nytt bakslag då Scania i Oskarshamn meddelade att 200 personer varslats om uppsägning.
? Sammanlagt rör det sig om en förlust för länet på närmare 2000 arbetstillfällen, säger Agne Hansson.
Agne Hansson tillägger att Jan Bergkvists utredning bara är ett förslag och som skall behandlas i regeringen och förmodligen även i riksdagen.
? Länet har vid flera tillfällen utlovats statliga insatser. Vårt län tillsammans med Jämtland har redan minst antal statliga jobb.
Under den senaste tioårsperioden har 88 nya statliga myndigheter tillkommit och av dessa har 65 lokaliserats till Stockholm.
Mot denna bakgrund riktar Agne Hansson en direkt fråga till statsrådet Ulrika Messing.
?Vilka åtgärder avser regeringen vidtaga för att fullfölja riksdagens regionalpolitiska beslut och regeringsföreträdares löften om fler statliga arbetstillfällen till Kalmar län.?
Agne Hansson partikollega Ingegerd Petersson är ledamot av Kronofogdemyndighetens styrelse.
? Skrämmande förslag helt enkelt. Det kan inte vara rimligt att Kalmar län som har lägsta antal statliga jobb ska vara den ort som drabbas hårdast av den omstrukturering som föreslås.
Socialdemokraternas distriktsordförande i länet, Roger Kaliff, har också reagerat.
? Skulle utredningens förslag gå igenom så förlorar Kalmar län många statliga jobb. Det är helt oacceptabelt. Effekten får inte bli att att lösa problem på ett ställe för att skapa nya på ett annat.
Roger Kaliff är dock optimist och hoppas mycket på det förslag som skall komma från Ulf Lönnkvist under våren rörande Kalmar län.
? Nya platser på högskolan, nytt fängelse i Västervik, infrastruktursatsningar och förhoppningsvis statliga utlokaliseringar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!