Kallpressad rapsolja produceras i Västervik

Sveriges svar på Italiens olivolja, det kunde besökarna testa på Smaka på Tjust i Hjorted. - Vi producerar för fullt och hoppas att vår rapsolja ska bli eftertraktad, säger Mårten Thorsson från Västervik.

Rapsolja från Västervik - Sveriges svar på Italiens olivolja.

Rapsolja från Västervik - Sveriges svar på Italiens olivolja.

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2010-09-25 16:41
Många nyfikna samlades utanför hans bord i hembygdsparken, där han hade hjälp av sambon Therese Arvidsson. Tillsammans med kompisen Robin Hast har han startat tillverkning av lokalt producerad ekologisk kallpressad rapsolja. Produktionen sker i en lokal på Lucerna i Västervik under företagsnamnet Tjustbygdens oljeprodukter AB.Starten skedde i augusti och målsättningen är att successivt komma ut med produkterna även i handeln. Mårten Thorsson berättar med inlevelse om sin rapsolja, som han kallar en förstklassig produkt.- Vi använder kravodlad raps och kallpressningen gör att kvaliteten blir mycket bra. Med kallpressning blir det en förhöjd smak och ett större näringsinnehåll jämfört med varmpressning. Slaggprodukterna som blir över efter rensningen och lagringen blir proteinrika pellets, som är eftertraktade djurfoder. Produktionen ger inget spill.- Vi vill hålla en hög kvalitet och försöker hålla ett lokalt samarbete i möjligaste mån. Vi hoppas få fram lokalt producerad raps, som ska vara ekologisk och kravmärkt. Vi värnar om miljön, säger Mårten.Produktionen i Västervik har en kapacitet på 150 liter per dygn. Den pressade oljan lagras i upp mot fyra veckor för att oljan ska bli absolut ren. - Vi håller också på att ta fram kallpressad rapsolja smaksatt med kryddor. Längre fram kan det också bli produktion av linolja och solrosolja. Det fantastiska höstvädret med sol och värme gjorde att många hittade ut till hembygdsparken i Hjorted på lördagen. Här fanns ett ganska stort utbud av lokalt producerade matvaror. Ljuva dofter kom från Låxbo lantkök, med hemmabas utanför Södra Vi. Där stod Ann Sellbrink och stekte kroppkakshalvor som serverades med lingonsylt, grädde och smält smör.- Småländska råvaror rakt igenom.Låxbo är ett litet samhälle med åtta invånare och en restaurang.- Vi har runt 8 000 besökare om året. Hembakat och hemlagat gäller hos oss.Mat ska vara både vacker och god, och den ska även göra gott, menar Ann.- Det är grunden i vår matlagning. Som medlemmar i Regional Matkultur värnar vi om lokala råvaror och mattraditioner, och vår mat baseras på egen- och lokalproducerade råvaror i största möjliga mån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om