Kalastårtor - för den som vågar
Vem har sagt att sommarens kalastårtor måste se ut som de alltid gjort? Jordgubbar och grädde är ju visserligen gott och fint, men inte särskilt kul. Ska man ha ett roligt sommarkalas kan man i stället kolla in boken Millas kalastårtor.
Grön och giftig. Visst blev pytontårtan läcker? Hoppas bara gästerna vågar smaka den.Foto: Anna Lefvert
Foto:
Monsterbollarna gör man ungefär som vanliga chokladbollar, men man rullar dem i chokladströssel och dekorerar dem med godisbitar så att de ser ut som små monster.
Bajstårtan är en tårta som ger en lagom chockverkan på mormor och farmor om den serveras på kalas.
Den läskiga pytontårtan passar för ett stort kalas. En slingrande ormtårta kan ju sätta sting på vilket sommarkalas som helst. Vi gjorde en variant av bokens pytontårta. Pytontårtan ser ut som en ringlande orm och räcker till många.
Monsterbollar
100 gram rumstempererat smör eller margarin
7-8 deciliter havregryn
4 deciliter florsocker
2 matskedar vaniljsocker
4 matskedar kakao
2 matskedar kaffe
olika slags strössel
mörk blockchoklad
godis till ögon, tänder och ben
1. Kör ingredienserna (utom godis, strössel och blockchokladen) i en matberedare eller blanda dem för hand i en skål. Börja med den mindre mängden havregryn och blanda i resten bara om det behövs. Smeten ska vara kladdig nog för att strösslet ska fastna men så pass hård att bollarna håller formen. De blir dock hårdare när de fått stå i kylen ett tag.
2. Rulla bollarna och ställ dem på ett fat i kylen i cirka en timme. Under tiden tänker du ut hur dina monster ska se ut och gör i ordning alla godisbitarna. Den smälta blockchokladen kan du dutta på med en bomullspinne.
3. Häll olika slags strössel på olika fat. Rulla monstren. Gör fötter och tänder genom att sticka in godis i bollen (om du vill kan du skära ut en mun först).
Ögonen fäster du med en dutt smält blockchoklad. Ställ in monsterbollarna i kylen med plastfolie över fram till serveringen.
Bajstårta
150 gram smör
200 gram mariekex
2 äggulor
1 deciliter socker
2 matskedar kakao
1. Smält smöret.
2. Lägg kexen i dubbla fryspåsar. Bryt sönder kexen tills bitarna är stora som cornflakes ungefär.
3. Vispa äggulorna och sockret.
4. Tillsätt det smälta smöret och kakaon. Rör om.
5. Häll i kexbitarna. Massera smeten med händerna tills allt blandats ordentligt.
6. Lägg smeten på ett fat och forma den som du vill att den ska vara - koblaffa eller dinosauriebumling bestämmer du själv... Täck med en plastfolie och ställ in i frysen i en halvtimme före servering. Om du gör den så långt i förväg att den blir genomfrusen kan du ta ut den någon timme före servering så den hinner tina. Tårtan kan förvaras i kylen i några dagar.
7. Vid servering skärs bajstårtan i skivor.
Pytontårta
två färdiga tårtbottnar
hallonsylt
snabbmarsan och mjölk
sex deciliter vispgrädde
vaniljsocker
kokosflingor
grön och gul karamellfärg
lakritsgodis som ser ut som ögon och stavar
tuggummi eller godisrem till tungan
1. Börja med att skära tårtbottnarna i åtta bitar. För att alla bitarna ska bli lika stora skär man först som ett kryss så att man får fyra bitar, och sedan likadant igen så att det blir åtta bitar. När du skurit båda tårtbottnarna lägger du upp dem på ett stort fat som en ringlande orm. Vi använde en stor träskiva som vi klädde med aluminiumfolie.
2. När alla bitarna ligger på plats plockar man av locken och fyller lagren med marzankräm och hallonsylt. Marzankrämen blir extra god och fluffig om man blandar i lite vispgrädde och lite extra vaniljsocker. När tårtan fått sin fyllning vispar man grädden. Färga den med grön och lite gul karamellfärg så att den ser riktigt giftigt grön ut. Bred ut grädden över hela ormtårtan och sidorna på ormen.
3. Häll ner en påse kokosflingor i en skål. Droppa ner grönt och gult färgämne och rör om hela tiden. Man kan också sätta på sig ett par gummihandskar och knåda kokosflingorna så att färgen sprider sig ordentligt. Häll de gröna kokosflingorna över hela ormen. Dekorera med lakritsstänger som ett sick-sackmönster över ormen. Ögon fixar man också med godisbitar. Till tunga kan man använda en sur rem som man klipper ett jack i.
100 gram rumstempererat smör eller margarin
7-8 deciliter havregryn
4 deciliter florsocker
2 matskedar vaniljsocker
4 matskedar kakao
2 matskedar kaffe
olika slags strössel
mörk blockchoklad
godis till ögon, tänder och ben
1. Kör ingredienserna (utom godis, strössel och blockchokladen) i en matberedare eller blanda dem för hand i en skål. Börja med den mindre mängden havregryn och blanda i resten bara om det behövs. Smeten ska vara kladdig nog för att strösslet ska fastna men så pass hård att bollarna håller formen. De blir dock hårdare när de fått stå i kylen ett tag.
2. Rulla bollarna och ställ dem på ett fat i kylen i cirka en timme. Under tiden tänker du ut hur dina monster ska se ut och gör i ordning alla godisbitarna. Den smälta blockchokladen kan du dutta på med en bomullspinne.
3. Häll olika slags strössel på olika fat. Rulla monstren. Gör fötter och tänder genom att sticka in godis i bollen (om du vill kan du skära ut en mun först).
Ögonen fäster du med en dutt smält blockchoklad. Ställ in monsterbollarna i kylen med plastfolie över fram till serveringen.
Bajstårta
150 gram smör
200 gram mariekex
2 äggulor
1 deciliter socker
2 matskedar kakao
1. Smält smöret.
2. Lägg kexen i dubbla fryspåsar. Bryt sönder kexen tills bitarna är stora som cornflakes ungefär.
3. Vispa äggulorna och sockret.
4. Tillsätt det smälta smöret och kakaon. Rör om.
5. Häll i kexbitarna. Massera smeten med händerna tills allt blandats ordentligt.
6. Lägg smeten på ett fat och forma den som du vill att den ska vara - koblaffa eller dinosauriebumling bestämmer du själv... Täck med en plastfolie och ställ in i frysen i en halvtimme före servering. Om du gör den så långt i förväg att den blir genomfrusen kan du ta ut den någon timme före servering så den hinner tina. Tårtan kan förvaras i kylen i några dagar.
7. Vid servering skärs bajstårtan i skivor.
Pytontårta
två färdiga tårtbottnar
hallonsylt
snabbmarsan och mjölk
sex deciliter vispgrädde
vaniljsocker
kokosflingor
grön och gul karamellfärg
lakritsgodis som ser ut som ögon och stavar
tuggummi eller godisrem till tungan
1. Börja med att skära tårtbottnarna i åtta bitar. För att alla bitarna ska bli lika stora skär man först som ett kryss så att man får fyra bitar, och sedan likadant igen så att det blir åtta bitar. När du skurit båda tårtbottnarna lägger du upp dem på ett stort fat som en ringlande orm. Vi använde en stor träskiva som vi klädde med aluminiumfolie.
2. När alla bitarna ligger på plats plockar man av locken och fyller lagren med marzankräm och hallonsylt. Marzankrämen blir extra god och fluffig om man blandar i lite vispgrädde och lite extra vaniljsocker. När tårtan fått sin fyllning vispar man grädden. Färga den med grön och lite gul karamellfärg så att den ser riktigt giftigt grön ut. Bred ut grädden över hela ormtårtan och sidorna på ormen.
3. Häll ner en påse kokosflingor i en skål. Droppa ner grönt och gult färgämne och rör om hela tiden. Man kan också sätta på sig ett par gummihandskar och knåda kokosflingorna så att färgen sprider sig ordentligt. Häll de gröna kokosflingorna över hela ormen. Dekorera med lakritsstänger som ett sick-sackmönster över ormen. Ögon fixar man också med godisbitar. Till tunga kan man använda en sur rem som man klipper ett jack i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!