Kafé i skolans regi går emot kommunens policy

Gymnasiets beslut att själva driva kaféverksamheten på skolan går rakt emot kommunens policy om vilka verksamheter som kommunen ska ägna sig åt. Det är viktigt att gynna privata aktörer, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

Privat aktör. Inge-Lore Forsberg är en av de privata aktörer som kommunen säger sig vilja gynna i näringslivet. Nu ska gymnasiet ta över verksamheten, något som krockar med politikernas intentioner.!FOTO: ANDERS LILJEGREN

Privat aktör. Inge-Lore Forsberg är en av de privata aktörer som kommunen säger sig vilja gynna i näringslivet. Nu ska gymnasiet ta över verksamheten, något som krockar med politikernas intentioner.!FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-03-28 00:25
Inge-Lore Forsberg har under de senaste åren drivit kaféet på Västerviks gymnasium i privat regi.
För den borgerliga majoriteten i kommunen är hon ett exempel på det som kallas alternativa driftsformer - ett begrepp som innebär att kommunen enbart ska ägna sig åt sina kärnverksamheter och överlåta på andra aktörer att utföra tjänster som inte är nödvändiga för kommunen.
Under mandatperioden har en diskussion om frågan förts och ett policydokument tagits fram.

Den borgerliga majoriteten vill att fler verksamheter ska drivas i privat regi. Att Västerviks gymnasium i fortsättningen vill driva kaféet själva krockar därför med politikernas målsättning.
- Utifrån de diskussioner som vi har haft så är det klart att jag reflekterar över varför gymnasiet tar över kaféverksamheten från en privat aktör. Som jag ser det är det inte bra för näringslivet i kommunen att så sker, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson i en kommentar till VT.

Det var i förra veckan som Västerviks gymnasium beslutade att själva driva det kafé som finns i skolan.
Kontraktet med Inge-Lore Forsberg förlängs inte när det går ut till sommaren. Istället ska elever och en anställd driva kaféet.
Förhoppningen är att verksamheten ska bli en del av undervisningen och att elever och personal ska få större inflytande på utbudet.

Harald Hjalmarsson poängterar att beslutet inte är politiskt, utan att det är ett beslut som skolan själv har tagit.
- Vi har ju också en policy som säger att beslut ska fattas så nära de berörda som möjligt och därför har vi politiker inte lagt oss i det här beslutet.
- Däremot är det viktigt att ta en diskussion om frågan. Vad ska en kommun egentligen ägna sig åt? säger Harald Hjalmarsson.
Mats Hugosson, centerpartist och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att han är tveeggad inför beslutet att gymnasiet i fortsättningen själva ska driva kaféet.

- Å ena sidan så är det viktigt att vi skapar en bra företagsanda i kommunen.
- Men å andra sidan är undervisningen det viktigaste för skolan. Om kaféet kan underlätta undervisningen och bli en del i till exempel det nystartade handelsprogrammet så är det fördelaktigt om skolan driver verksamheten själv, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om