Viktigaste förbindelsen går under ytan

Färjelinjen från Västervik har varit viktigt. Men under ytan finns en förbindelse som betytt ännu mera för Gotland.

1954 kom den historiska Gotlandslänken på plats vid Ygne på Gotland. El från Västervik har varit avgörande för öns utveckling sedan dess.

1954 kom den historiska Gotlandslänken på plats vid Ygne på Gotland. El från Västervik har varit avgörande för öns utveckling sedan dess.

Foto: Vattenfall

Västervik2022-08-09 06:00

För gotlänningarna har färjetrafiken med fastlandet med åren blivit en ovärderlig livsnerv. Men det finns en annan förbindelse som också betytt massor för ön. Den kommer också från Västervik, men är inte lika uppenbar för oss i vardagen.

Sedan 1954 har elektricitet strömmat på havsbotten från Händelöp. Den förbindelsen har varit ovärderlig för hela Gotland, med de 60 000 invånarna.

Under närmare 70 år har 96 kilometer elkabel från Västervik försett Gotland med elektricitet. 

– Den första kabeln, Gotland I, har haft en helt avgörande betydelse för Gotlands utveckling, säger Kalle Blomberg, vd Geab (Gotlands Elnät AB).

Han berättar hur den unika kabeln från Händelöp gav gotlänningarna möjlighet att ta del av billig el från den svenska vattenkraften. Innan dess hade elpriset på Gotland varit högre än på fastlandet, på grund av att den gotländska elen producerades med olja och kol.

Genom kabeln från fastlandet kunde Gotland utvecklas vidare och elanvändningen ökade. Den stora vinsten var att kunna föra över stora mängder högspänd likström över ett långt avstånd.

Den första kabeln var unik som världens allra första kommersiella likströmsförbindelse. Gotland I, gick i vattnet vid Grimsviken intill Hornslandet och vidare ut i Östersjön.

Den användes tills den togs ur drift 1986. Då kom den att ersättas av efterföljande Gotland II och Gotland III (1983 och 1987).

– Idag kommer 55-60 procent av Gotlands elbehov genom kablarna. Lokal produktion är alltså fortfarande viktig, förklarar Kalle Blomberg.

Numera kan Gotland ibland exportera el i andra riktningen, av överskottet från sin vindkraft till fastlandet.

Har det varit några incidenter genom åren?

– Alla kablar hade sina inkörningsproblem, som all ny teknik har, det orsakade en del störningar. 2018 när styrsystemet uppgraderades inträffade ett antal totalavbrott och det har varit ett antal kabelbrott på grund av ankrande fartyg, svarar Kalle Blomberg.

Det är Vattenfall som äger och sköter eldriften mellan Gotland och fastlandet. 

En ny elförbindelse till Gotland har sedan 2012 utretts i omgångar och livslängden på dagens högbelastade förbindelse bedöms av Vattenfall och Svenska kraftnät vara begränsad till slutet av 2030-talet.

– Industrin på Gotland vill ställa om, fler behöver kunna ladda sina elbilar och det finns planer för ny förnybar elproduktion, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!