"Just nu är många barn hemma från förskolan"

Coronapandemin fortsätter att sätta prägel på barn- och utbildningsnämndens verksamhet. Just nu är man inne i en period med lite större frånvaro.

Barn- och utbildningsnämnden håller presskonferens. Ordförande Marcus Fridlund (stora bilden) kommenterar direkt från jaktpasset.

Barn- och utbildningsnämnden håller presskonferens. Ordförande Marcus Fridlund (stora bilden) kommenterar direkt från jaktpasset.

Foto: Skärmdump

Västervik2020-10-14 18:00

Kontrasten är stor mot motsvarande presskonferens för ett år sedan.

Då satt politiker, förvaltningschefen och journalister runt samma bord i ett konferensrum i kommunhuset. De bekymrade politikerna redovisade ett ekonomiskt miljonunderskott.

Nu sitter alla deltagarna på olika håll och deltar i presskonferensen på distans. Ordförande Marcus Fridlund talar med låg röst eftersom han sitter på ett jaktpass. I bakgrunden kan man då och då höra andre vice ordförande Elin Sjölander Landerdahls halvårsgamla dotter pocka på uppmärksamhet.

Siffrorna de presenterar handlar nu om överskott enligt prognos på tio miljoner kronor vid årets slut.

Skillnaden stavas corona.

Vi har tidigare berättat att situationen i våras då många föräldrar valde att stanna hemma med sina barn innebar sänkta kostnader framförallt i förskolan, men till viss del även i grundskola och på fritidshemmen, då det ledde fram till sänkta personalkostnader.

– Vi behövde inte sätta in vikarier när personal stannade hemma. Dessutom hade vi problem med att det var svårt att hitta vikarier, säger förvaltningschef Magnus Bengtsson.

Sedan dess har frånvaron gått upp och ner.

– Just nu är vi inne i en period med lite högre frånvaro, även om det inte alls är samma nivåer som i våras, säger Magnus Bengtsson.

Fortfarande kan det vara ett bekymmer att hitta vikarier, och Magnus Bengtsson uppmanar den som är intresserad att vända sig till förskolan. Han lägger till att även innan pandemin slog till så låg man på rätt nivå med personalkostnaderna, med hänvisning till de problem som förvaltningen hade för ett år sedan.

Av delårsrapporten framgår det att det fortfarande finns utmaningar att hantera i skolan. På gymnasiet har visa praktiska moment i undervisningen fått skjutas upp, och måste genomföras senare.

– Under våren prioriterade vi att elever i årskurs tre skulle få genomföra alla moment så att de kunde få slutbetyg. Däremot bland dem som gick i årskurs ett och två kan det finnas moment kvar, säger Magnus Bengtsson.

Däremot säger han att eftersläpningen inte är så omfattande att man kan tala om en "undervisningsskuld".

– Personalen uppvisade väldigt stor kreativitet i våras för att hitta lösningar så att eleverna skulle få den undervisning man hade rätt till. Det gör man fortfarande, pandemin är inte slut. Därför är jag inte orolig just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!