I förra veckan skrev vi om en Västerviksjurist som drev mål åt en ekonomisk förening där det under lång tid funnits kopplingar till Hells Angels avdelning i Helsingborg.
– Jag har sagt upp det uppdraget, säger juristen.
Beror det på påtryckningar, eller att du själv känt att du inte vill fortsätta uppdraget?
– Det är både och. Jag kände inte till kopplingarna till Hells Angels.
Juristen är även anställd på Västerviks kommun. Där vill inte kommundirektör Anders Björlin kommentera hur man ser på juristens andra uppdrag.
– Vi kommenterar aldrig förhållanden som rör enskilda anställda.
Det är inte förbjudet för kommunanställda att driva företag vid sidan av, eller ta andra bisysslor, så länge bisysslorna håller sig inom vissa gränser.
– Vi har en policy som i stort sett bygger på kollektivavtalet, säger Anders Björlin.
Kommunen kan till exempel sätta stopp om man ser att en bisyssla påverkar arbetsinsatsen på kommunen negativt. Ett annat tillfälle då kommunen kan ha synpunkter är om bisysslan sänker den kommunanställdes trovärdighet.
– Det gäller främst myndighetsutövande yrken, säger Anders Björlin.
Exempel på myndighetsutövning är bygglovshandläggare och inspektörer av olika slag.
Även om Björlin inte vill uttala sig i det aktuella fallet, säger han att policyn ger direkt svar på hur man ska agera om en kommunanställd utför uppdrag åt en kund med band till kriminella nätverk.
– Regelverket tar inte några sådana hänsyn, säger kommundirektör Anders Björlin, men lägger till: Vi kan ändå tycka att något är olämpligt.
Enligt honom så påtalar kommunen för den anställde om man tycker att en bisyssla skulle vara olämplig.