Julbordens räddare
Restaurangskolans elever ser till att vi kan frossa under december.
Foto: ANDERS STEINER Elin Wessman är en av restaurangskolans många elever som ser till att vi kan frossa av julborden på Västerviks krogar.
Foto:
Eleverna på restaurangskolan i Västervik sliter mer än de flesta. Hälften av eleverna flänger runt på stans krogar för att samla erfarenheter och underlätta tillvaron för övrig krogpersonal. De jobbar både helger och kvällar.
Elin Wessman, 18 år, går tredje och sista året på restaurangskolan. Hon är en av dem. Hon har valt köksvägen och tänker bli kock. Nu jobbar hon varje helg på Saltmagasinet och en och annan kväll. Hon är sedan tidigare bekant med miljön ute på Kulbacken. Hon sommarjobbade där.
? Det är jättekul. Jag lär mig mycket, säger hon. Men det är lite jobbigt. Vi har haft många prov i skolan under den senaste tiden.
Hon trivs med julstressen bland grytor och kastruller i köket. Matlagningen är ett nöje. Jobbet är fritt och nyskapande. Och tempot i ett ?riktigt? restaurangkök kan inte jämföras med det relativa lugnet i skolans trygga miljö.
Det är framförallt tempo, som ungdomarna får lära sig ute i verkligheten. Det är viktigt att de får pröva många olika ställen och sammanhang.
?.Alla krogar jobbar inte likadant, säger skolans rektor Bosse Andersson.
Bosse Andersson berättar att det framförallt är eleverna i årskurs två och tre som får mycket jobb. De jobbar mest på helger och vid de större högtiderna på stans krogar. Men en del hoppar även in vid privata tillställningar.
I dag är ser nog de flesta krögare i Västervik restaurangskolan och dess elever som en tillgång för branschen. När skolan skulle starta för några år sedan fruktade man att konkurrensens skulle snedvridas.
?. Den negativa inställningen försvann redan under första terminen. Vi har aldrig haft några problem med krögarna, säger Bosse Andersson.
Henrik Sundberg, en av krögarna på Saltmagasinet, tycker att restaurangskolan är en tillgång för stans krogliv. Ja, till och med en nödvändig förutsättning.
? Det skulle vara svårt för oss att driva rörelsen utan den hjälp vi får från restaurangskolans elever, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!