När VT kommer på besök doftar det gott av mat i Ludvigsborgsskolans hemkunskapssal.
Här råder full aktivitet redan tidigt på förmiddagen. Vid lunchtid ska en trerättersmiddag stå dukad och klar på borden i rummet intill.
- Vi räknar med att det är klart klockan tolv. Då ska vi äta tillsammans, och Marcus Brännström kommer för att sjunga och spela, berättar Clearry Ruisla, en av initiativtagarna till arrangemanget.
På menyn står diverse julinspirerade rätter med en annorlunda touch. Här bjuds på hemlagad korv utan skinn, svampköttbullar, glutenfritt knäckebröd, mjölkfri ris á la Malta och mycket mer. Något för alla, med andra ord - även om man har olika typer av allergier.
Karin Olofsson och Inga Lisa Karlsson står och rullar korv, som ska lindas in i plastfolie för att sedan kokas. Plastfolien tas bort efter kokningen.
- Det här är toppen, säger Inga Lisa Karlsson och föreningens arrangemang.
- Ja, det är jätteroligt, instämmer Karin Olofsson.
En bit bakom dem står Eivor Green och rör ihop en ris á la Malta. I stället för vanlig mjölk används kokosmjölk, och margarinet är mjölkfritt.
Blir det gott, tror du?
- Ja, det vet jag inte, men jag hoppas det! Det blir spännande, säger Eivor Green.
Under förmiddagen fanns även Malin Köhler, lärare på restaurangskolan, på plats i köket. Hon undervisar i näringslära, och var där för att ge tips och råd i matlagningen. Under dagen ägnade sig deltagarna också åt julpyssel.