Julafton för svampplockare

Söndagsutflykt i Stormboskogarna i Ankarsrum.

Foto: MARGARETA LJUNGBLAD Snöbollschampinjoner som växer under grana. De rosa lamellerna mörknar och blir svarta.r
Lars Rudberg, till vänster, visar Bo Lewander en rynkad tofsskivling, som i folkmun är mera känd som snoppsvamp.
Massor med olika sorters svamp plockade på svamputflykt i Stormboskogen utanför Ankarsrum.
Jan Lindh, till höger, hjälper till att artbestämma några svampsorter som Kerstin Wilton och Ulf Bergsten har plockat.
Naturskyddsföreningen Tjust samlade många deltagare till svamputflykten på söndagen.
Bengt Sandgren sniffar på en smörsopp som han tycker är en bra och god svamp.

Foto: MARGARETA LJUNGBLAD Snöbollschampinjoner som växer under grana. De rosa lamellerna mörknar och blir svarta.r Lars Rudberg, till vänster, visar Bo Lewander en rynkad tofsskivling, som i folkmun är mera känd som snoppsvamp. Massor med olika sorters svamp plockade på svamputflykt i Stormboskogen utanför Ankarsrum. Jan Lindh, till höger, hjälper till att artbestämma några svampsorter som Kerstin Wilton och Ulf Bergsten har plockat. Naturskyddsföreningen Tjust samlade många deltagare till svamputflykten på söndagen. Bengt Sandgren sniffar på en smörsopp som han tycker är en bra och god svamp.

Foto:

Västervik2004-09-13 01:00
Naturskyddsföreningen
Tjust hade på söndagen sin årliga svamputflykt i Stormboskogen utanför Ankarsrum. En härlig och ljum förmiddag där massor av svamp väntade på att bli plockade av femtontalet deltagare.
Blandskogen visade sig trots de torra markerna ha rikligt med olika sorter. Ut från mossan sticker något sammetsbrunt upp som jordiga tennisbollar. Karljohan, som också heter Stensopp
? Den är för många svampkännare ?kungen? i svampriket. Men det gäller att kolla ådernätet på foten. Är det mörkt kan det vara gallsopp som smakar illa, sade Jan Lind som är svampexpert.

Korgarna fylldes med många olika sorter och Jan fanns till hands och gav deltagarna kunskap om de olika svamparterna. Smörsopp med svag doft, blandades med fjällskivling, gula kantareller och champinjoner och många flera.
Ståtligt under granarna finns snöbollschampinjonerna med rosa lameller.
? De är ätbara fast de kan innehålla tungmetaller. Så småningom mörknar de rosa lamellerna och blir närmast svarta, sade Jan och plockade upp några extra till sin blandsvamp. Smörsopp med de bruna blänkande hattarna drar jag försiktigt av det klibbiga och tjocka skinnet. I annat fall fastnar allt skräp och jag får ett elände när jag kommer hem.
Trattkantarellen, som var årets första, blev begärlig för sällskapet. Efter drygt en timme hade man fyllt sina korgar till bredden och det blev samling med genomgång av dagens svampskörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om