Judar firar minnet av Pesach

När kristna firar nattvard sker det till minne av den sista måltid som Jesus åt med sina lärjungar. Eftersom Jesus var jude så hade han rest till Jerusalem för att fira den judiska högtiden Pesach, ibland kallad judisk påsk. Den högtiden är fortfarande den största på året för judar runt om i världen.  För Peter Freudentahl, föreståndare för synagogan i Norrköping, sker firandet med familj och vänner.

Peter Freudentahl har tagit fram en hel bunt med hagador, den speciella bok som varje deltagare i måltiden ska vara försedd med för att följa med i böner och sånger.

Peter Freudentahl har tagit fram en hel bunt med hagador, den speciella bok som varje deltagare i måltiden ska vara försedd med för att följa med i böner och sånger.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2008-03-22 00:05
- Vi, liksom Jesus gjorde, firar att det judiska folket släpptes fria från slaveriet i Egypten, berättar han. På hans tid gick man till templet och köpte ett lamm av de som kallats för "månglarna i templet." Det slaktades sedan och tillreddes för en minnesmåltid. Sedan templet förstördes av romarna för snart 2000 år sedan så äter judar inte lamm på Pesach. Vi har, bland flera andra symboliska föremål på bordet, bara ett köttben som ska påminna om tiden när vi hade ett tempel. Peter minns väl hur han som den yngste vid bordet fick ställa de obligatoriska frågorna till sin far, om varför just denna fest är så speciell. Frågorna ställs på hebreiska och får svar under den flera timmar långa måltiden.- Jag var nog bara runt fem år när jag fick det uppdraget. Den ritualen följs av så gott som alla judar i världen, även de som inte är religiösa. På så sätt förs historien om judarnas flykt från Egypten vidare till nästa generation. Den judiska Pesachhögtiden kallas också det osyrade brödets fest. Det syftar på att judarna fick ge sig av i sådan hast från Egypten att de inte hann få brödet färdigjäst. Än idag är det noga med att det under de dagar som festen pågår inte får finnas några matvaror som är jästa i ett judiskt hushåll.- Veckan innan är det storstädning. Då slängs allt vanligt bröd, mjöl och gryn för att ersättas med speciellt matsamjöl. De sista smulorna brukar man elda upp utanför huset, något som jag minns att vi barn tyckte var särskilt spännande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om