Jonssons mardröm har ersatts av framtidshopp

En ovanlig form av salmonellabakterier smittade Håkan Jonssons utegrisar i Brantestad. Samtliga 670 grisar fick avlivas.  - Stödet från alla möjliga håll och kanter har gett mig styrka att fortsätta, säger han.

Håkan Jonsson arrenderar mark tre km bort för att där kunna fortsätta satsa på sina glada grisar. De första blir klara för slakt i februari-mars.

Håkan Jonsson arrenderar mark tre km bort för att där kunna fortsätta satsa på sina glada grisar. De första blir klara för slakt i februari-mars.

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2010-11-10 08:00
Men bara för någon vecka sedan var han beredd att ge upp. Strunta i allt och lägga ner. Framför sig hade han bara problem. Stora problem, inte minst ekonomiska. Hur skulle han någonsin kunna börja om efter en sådan total tragedi som händer precis inför den stundande julruschen? - Det var som att dra ner rullgardinen, säger Håkan. Men stödet efter den första chocken har gett honom hopp och framtidstro. - Alla har ställt upp. Banken ger mig amorteringsfritt och mina leverantörer ser till att jag kan skjuta upp skulderna. Jag vill ge gården ytterligare en chans, säger Håkan. Under den här första perioden fick han också många sms och stödbrev. Bland annat från Astrid Lindgrens Värld, som är hans största enskilda kund. Även de stora matvarubutikerna i Västerviks och Vimmerby kommuner säljer kött från Fläsk från glada utegrisar i Brantestad, som företaget heter. Det var för två månader sedan som en stickprovskontroll på slakteriet visade att det i en avgränsad besättning på drygt 200 grisar fanns salmonella derby. I Sverige har den inte förekommit på många år, men i övriga Europa är den mer vanlig. Samtliga djur från den delen, som var separerade från de övriga, avlivades och gården spärrades av. De övriga ca 400 grisarna sattes i karantän, och det gav Håkan ett viss hopp. Men nya prover visade att salmonellan fanns även hos vissa djur även i den övriga besättningen. Samtliga har nu avlivats. - Jag hade hopp om att de skulle klara sig, men vi har nolltolerans mot salmonella här i landet, och så här efteråt är jag glad över det som skett. Men han är frustrerad över att det inte har gått att hitta smittkällan. Men det är något som inte är ovanligt. - I de flesta fall hittar man inte ursprungskällan, säger länsveterinär Leif Dahlgren. Saneringsarbetet fortsätter på gården. I princip ska allt material som är organiskt, exempelvis trägolv, väggar, textilier med mera brännas och förstöras. Sedan ska gården desinfekteras. Håkan beräknar att saneringen med nya byggnader och inkomstbortfallet kommer att kosta företaget runt tre miljoner kronor. Nolltoleransen i Sverige gör att staten ersätter en viss del av inkomstbortfallet. Han får tillbaka 50 procent av slaktvärdet för fläskkött. Han har också försäkringar som täcker en del av bortfallet, men det är lång ifrån klart hur slutnotan blir. - Jag biter ihop och bestämde mig för att behålla alla anställda. Vi har tagit in extra styckningsjobb och blir det permitteringar så blir det nog bara under en kortare period. Håkan har avverkat skog för att klara krisen och kan bara ta ut en mycket blygsam lön för egen del. - Jag behöver inget hus i Spanien och jag skattar inte fram någon vidare pension. Nej, jag kommer nog att jobba här till dess att jag lägger läppen i backen. Det här jag trivs, och jag hoppas att jag kan gå och skrota här även när pojkarna förhoppningsvis tar över.
Fläsk från Glada grisar
Bolagsform: Enskild firma Ägare: Håkan Jonsson, 49 år Omsättning: Dryg sex miljoner kr i år Familj: Hustrun Siv och tre pojkar, 16, 19 och 21 år Favoritmat: Helstekt älgfilé med smörstekta trattkantareller Fritid: Jakt när det hinns med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om