Jonas ramlade ner från trädet
Fallolyckor vanligaste orsaken till skador hos barn och ungdom.
Jonas Carlsson föll ner från ett träd under lek. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Då var han nio år gammal.
- Jag fick ont i axeln och i en arm.
- Efter det ville jag inte klättra i träd mer.
Fallolyckor, till exempel att ramla ner från ett träd, är den vanligaste orsaken till skador hos barn och ungdomar.
Pojkar är mer riskbenägna än flickor.
Jonas Carlssonär tolv år. Tobias Ottosson är 18 år. Båda bor i Västervik och båda två är ganska riskmedvetna. Men det är inte något de tänker på dagligen.
- Det finns ju risker överallt egentligen, menar Jonas.
Tobias har körkort både för motorcykel och bil. Han kör motorcykel på sommarhalvåret, men inte på vintern.
- I somras körde jag omkull med motorcykeln vid en krock och skrapade upp benet. Jag fick åka till akuten och blev omplåstrad och sedan fick jag åka hem. Det är det allvarligaste jag varit med om.
Han krockade med en bil och berättar att det var bådas fel. Tobias är väl medveten om riskerna med att köra motorcykel och är oftast försiktig. Givetvis har han alltid hjälm.
- Alla som kör motorcykel är väldigt försiktiga förare tror jag, för man är så oskyddad. Men är man för rädd när man kör blir man kanske en farlig förare, då kanske man beter sig fel i trafiken. Man måste ha kontroll hela tiden, både på sig själv och på trafiken runt omkring.
Jonas har kört omkull på cykel flera gånger och skrapat sig.
- Det händer när jag kör jättefort. En gång körde jag in i en vägg för jag glömde att jag hade handbroms på cykeln och trampade bakåt för att bromsa.
Han använder cykelhjälm för det mesta.
- Annars är jag mest inne på fritiden, särskilt på vintern. Jag håller på med scouting och orientering i skogen också, men det är inte så mycket risker.
Tobias tränar aikido, en japansk sport. Men idrottsskador har han inte känt av.
- Lite muskelsträckningar någon gång men det är bara småsaker.
de båda killarna träffar vi på Fågelbärets fritidsgård på Jättegatan en eftermiddag före jul. Här arbetar Britt-Marie Björk och Mats Fältsjö.
De vet att pojkar är mer utsatta än flickor när det gäller skador:
- Visst är pojkar lite vildare, och bråkar mer, konstaterar de. Kommer det någon och är ledsen och har ont så är det nästan alltid en kille, eller en tjej som krockat med en kille. Händer sådant så får vi veta det.
De känner barnen och ungdomarna:
- Killar vill ju inte gärna ha hjälm på sig när de åker skateboard eller inlines, konstaterar Britt-Marie. Upp till fjärde, femte klass är de nog bra på att ha hjälm när de cyklar men sedan slutar de flesta.
- Att ha cykelhjälm måste nog barn vänja sig vid från början, då fortsätter de kanske när de blir stora också, tror Mats.
Vi talar om risker för barn och vilka regler som gäller. Några olyckor med skador som följd har de inte varit med om under sina år på fritidsgården.
- På våra utflykter måste alla barn ha bälte i bilen. Går inte det åker vi inte. Och åker vi båt är flytväst ett absolut krav.
När barnen skrivs in på fritidsgården får föräldrarna skriva på ett avtal att det är tillåtet för barnen att följa med på utflykter med personalen i deras bilar
- Vi har inte några särskilda regler med tanke på skaderisker, säger Britt-Marie. Men blir det för stimmigt och stojigt och risk för bråk, dågår vi in och bryter så att det inte händer något. Vi vill inte vara poliser men man måste hålla samvaron på en vettig nivå.
- Men vi har lugna och snälla barn här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!