Det är flera krögare i Västervik som väntar otåligt på den nya detaljplanen för Fiskaretorget med omnejd. En av dem är, som vi tidigare berättat, Elias Besheri på Mocca Deli.
En annan är Jonas Settlin, vd och ägare till restaurangen Guldkant, där planförslaget innehåller en rad möjligheter till förändringar. Han berättar att han har fått vara med i processen och jobba fram det förslag som nu ligger på kommunens hemsida.
Så småningom ska ett förslag till ny detaljplan för Fiskaretorget och Strömsholmen ställas ut för granskning, då yttranden återigen kan lämnas in. Sedan är ambitionen hos stadsarkitekt Sara Dolk att den nya detaljplanen ska kunna antas i kommunfullmäktige nästa sommar.
Jonas Settlin hoppas verkligen att det blir så, och att det inte drar ut på tiden ännu mer nu.
– Om man inte vet när och hur saker ska hända, är det väldigt svårt att investera. Jag hade önskat att det hade hänt för flera år sedan, men så är inte fallet, konstaterar han.
En stor fördel med den nya detaljplanen, som Jonas Settlin ser det, är att området mellan Guldkant och Gamlebyviken kommer att göras i ordning "en gång för alla", som han uttrycker det. Han tror att det kommer att bli fint.
Bland annat ska bilparkeringen vid vattnet flyttas in under den tillbyggnad som redan i dag kragar ut över Strandvägen. Den tillbyggnaden kommer enligt förslaget att förlängas längs fasaden med en uteservering som inte är inbyggd och inte heller har ett fast tak.
Liksom i dag kommer det även att finnas offentliga toaletter på platsen.
På den sida om huset som vetter mot Strandvägen planeras också en trappa ner mot stenpiren, för att skapa mer kontakt mellan uteserveringen och vattnet.
– Trappan tror jag blir bra, säger Jonas Settlin entusiastiskt.
Tanken är att "växthuset", den inglasade uteserveringen som finns i dag där man går in till restaurangen, enligt planförslaget ska ersättas med en uteservering "med någon form av räcke och lättare tak i form som exempelvis paviljong eller segel". Den inglasade uteserveringen som finns nu har bara ett tillfälligt lov.
– Det ska vara synliga linjer genom vår servering, och det får vi hålla oss till. Man kan inte få allt, säger Jonas Settlin.