WP: "Många lärare väljer andra kommuner"

Westerwikspartiet (WP) vill stoppa all vindkraft, öka tillväxten genom att satsa på kärnverksamheterna och kulturen, och anordna fler folkomröstningar.

Vi lät politikerna välja en intervjuplats som är viktig för dem. Jonas Jalkteg släpper in oss på kommunhuset, och förklarar att platsen symboliserar den lokala demokratin.  "Det här är den lokala politikens högborg. Platsen är central både för partiet och för kommunpolitiken", säger han.

Vi lät politikerna välja en intervjuplats som är viktig för dem. Jonas Jalkteg släpper in oss på kommunhuset, och förklarar att platsen symboliserar den lokala demokratin. "Det här är den lokala politikens högborg. Platsen är central både för partiet och för kommunpolitiken", säger han.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-08-25 19:00

WP vill ha både fler rådgivande och beslutande folkomröstningar. 

Vi har representativ demokrati där invånarna väljer sina företrädare. Istället för att alla Västerviks invånare ska vara pålästa och rösta i enskilda sakfrågor ska ni politiker ta det ansvaret. Underlaget för era beslut får ni från tjänstemän som är experter. Varför räcker inte det? 

– Som politiker läser man på så gott man kan. Men man ska också kunna lyssna på väljarna. Det skapar förtroende. Jag tror inte att alla politiker är så lyhörda, svarar Jonas Jalkteg (WP), och fortsätter: 

– Nu är vi 57 personer i fullmäktige. Vid stora frågor borde fler få komma till tals innan vi fattar beslut, som föreningar och civilsamhället. Vi måste också bli bättre på att förklara våra beslut.

Han tar de ändrade upptagningsområdena som exempel, som innebär att Marieborgsskolans elever börjar högstadiet på Ludvigsborgsskolan istället för Ellen Key-skolan. 

– Beslutet i sig är inte dåligt. Men informationen kom ut fel. Elever och föräldrar kände sig inte delaktiga. Vi borde bjudit in till samtal med skolor och föräldrar innan beslutet togs, säger han. 

Han anser att den sena informationen om ändringen är den senaste mandatperiodens sämsta beslut. Mandatperiodens bästa beslut anser han vara att sluta använda swappar, som är ett ränteinstrument när kommunen lånar pengar.

undefined
Enligt Jonas Jalkteg (WP) är det bästa beslutet som tagits senaste mandatperioden att stoppa handeln med swappar. En swap är ett ränteinstrument när kommunen lånar pengar. Swap-stoppet fick WP att kliva in i samarbetet med S, C och MP. Jalkteg förstår att väljarna kanske inte vet vad en swap är, men vidhåller att det trots allt är viktigt för kommunens ekonomi.

WP:s mål är 5 000 röster. Det är mer än fem gånger fler röster än de fick 2018 (900 röster). 

– Jag tror att vi kommer göra framsteg i år. Vi driver riktigt lokala frågor, och fokuserar på kärnverksamheterna. 

De som inte röstar på er - varför gör de inte det? 

– Vi har inte nått ut. Vi har varit få, och alla är fritidspolitiker. Men nu har vi många unga och nya i partiet.

Vilka ser ni som samarbetspartners? 

– Vi är varken "vänster" eller "höger". I sakfrågor finns gemensamma nämnare åt båda hållen.

SD, SVP och V är dock uteslutna från ett WP-samarbete, säger Jalkteg.

undefined
WP vill se fler folkomröstningar. "Vid stora frågor borde fler få komma till tals innan vi fattar beslut, som föreningar och civilsamhället. Vi måste också bli bättre på att redovisa och förklara våra beslut: varför blir en simbassäng 25 meter och inte 50 meter?, till exempel", säger han.

En av partiets viktigaste frågor är att stoppa fler vindkraftsetableringar i Västervik. 

Varför?

– För att vi har fått fakta och information om att det är riskkapitalister som står bakom och att vindkraften drabbar de som bor nära. Vi är för kärnkraft, och gärna mindre kärnkraftverk. Västervik kan inte lösa världens klimatproblem, och i grunden handlar det om att vi konsumerar för mycket varor som fraktas långt. Här kan kommunen föregå med gott exempel och handla närodlad mat. 

WP vill återinföra en kultur- och fritidsnämnd. Varför? Att frågorna behandlas genom kommunstyrelsen är ju billigare, enligt vissa. 

– Det är viktigt för medborgarnas mående och måste få kosta. Frågorna hamnar i periferin nu, och föreningslivet tynar bort. Det handlar om att utveckla centrum, att göra Bryggaren till en mötesplats... Det här är frågor som kan utveckla Västervik, som kan skapa arbetstillfällen, och få folk att stanna i stan istället för att åka till Stockholm för att se på teater, till exempel. 

Västerviks kostnader för familjehem har ökat. Vad vill ni göra åt det? 

– Det stora felet ligger i att vi inte lyckats i skolan. Elever som behöver individuella planeringar går att fånga upp redan i förskolan, men för det behövs fler specialpedagoger, mer resurser till elevhälsan, och mer samarbete med Bup. Satsar vi inte på barn och unga så hamnar kostnaden senare på socialnämnden. 

undefined
Westerwikspartiet kan samarbeta med de flesta partier, utom SD, SVP och V, säger Jonas Jalkteg: "V bromsar utveckling som vi vill se. SD är så långt till höger och vi ser hellre att man ger rätt förutsättningar för att invandrare ska klara språket, istället för att dra in bidrag. Och SVP har rätt i att kärnverksamheterna är det viktiga, men deras finansiering är inte realistisk. Pengarna måste ju komma någonstans ifrån".

Andelen äldre i befolkningen kommer att öka. Jonas Jalkteg tror att bra skola och omsorg kan locka arbetsföra inflyttare. Han vill också att kommunen blir mer flexibel som arbetsgivare, och erbjuder mer valfria arbetstider, för få fler att jobba kommunalt.

– Är det problem att bemanna vissa verksamheter borde vi vara mer flexibla. Vissa gillar att ha sovmorgon, vissa vill bara jobba kväll och helg. Lönen är inte allt.

Företagen är mest missnöjda med kommunikationer med omvärlden, och tillgången till kompetens. Vad vill ni göra åt det? 

– Nu har vi både ett näringslivsutskott och Västervik Framåt. Det borde samlas under samma paraply. Att näringslivsfrågorna sprids på olika platser blir inte bra. Det tar längre tid, och blir mer splittrat. 

Vad blir Västerviks största utmaning kommande mandatperiod? 

– Att behålla och rekrytera lärare, och personal i omsorgen. Många lärare väljer andra kommuner. Ska vi locka hit människor och företagare måste vi ha en fungerande skola, och bra vård och omsorg. Utvecklar vi kärnverksamheterna så får vi tillväxt på köpet.

Westerwikspartiet

Westerwikspartiet fick 3,7 procent av rösterna i valet 2018 och har idag 2 mandat i fullmäktige. 

Tre av partiets viktigaste frågor: Återinför en egen kultur- och fritidsnämnd. Nej till mer vindkraft i Västervik. Anordna fler folkomröstningar. 

Topplistan inför kommunvalet: 

1: Jonas Jalkteg

2: Jenny Broholm

3: Tobias Ahlstedt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!