Jojo - nu blir det fest

I år fyller Kalmartrissan 75 år och det är jubileum som firas av nostalgiker runt om världen. Den gedigna jojon - gjord av ett stycke skånsk bok - är inte bara den enda av sitt slag. Den är dessutom en leksak som de flesta svenskar någon gång ägt och använt.

Samling. Fabrikens egen jojosamling är komplett.

Samling. Fabrikens egen jojosamling är komplett.

Foto:

Västervik2007-09-29 00:25
- Att kalla en så pass billig leksak som en jojo för svensk kulturhistoria är kanske att ta i lite väl i överkant, säger David Paajanen när han tar emot i fabriken som ligger i småländska Påryd.
Men han tillägger att det stora intresset för just Kalmartrissan indikerar på att den är något av ett fenomen, eftersom det troligen är den enda leksaken från farfars tid som fortfarande tillverkas.
I en fabriksbyggnad som ser ut att vara hämtad från industrins vagga, produceras jojoar av alla de slag och färger för fullt. Som mest har man gjort en miljon stycken om året, men precis som allt annat går modet i vågor.
- För oss är jojotillverkningen mest en kul bisak eftersom vi främst tillverkar svarvade träprodukter för industriella ändamål. Men som ett av landets äldsta träsvarverier är det naturligtvis angeläget för oss att hålla igång tillverkningen av jojoarna, säger David Paajanen.

Ordet jojo är filippinska och betyder "tillbaka". Första gången den nämns i Sverige är någon gång på 1830-talet, och då rörde det sig mest om egentillverkade leksaker.
Av alla jojoar är Kalmartrissan den kanske mest spridda och kända. Den ser fortfarande i stort sett likadan ut som när fabrikör Gösta Elfverson började tillverka den industriellt i början av 1930-talet.

Det var under en resa till England som Elfverson såg barnen lekta med jojoar. Tillsammans med fabrikens dåvarande produktionschef Ivan Pettersson utvecklade han ett svenskt alternativ som var svarvad i ett enda massivt trästycke för att öka hållbarheten.
Under årens lopp har miljontals jojoar lämnat fabriken och många av de tidigare modellerna är hett eftertraktade samlarobjekt idag. Bland de riktiga dyrgriparna finns den med Greta Garbos silhuett på, för att inte tala om de som tagits fram till fabrikens tidigare jubileum.
- Tyvärr slits en jojo ganska snabbt vilket gör att det inte finns speciellt många kvar som är i fint skick, säger David Paajanen.

Inne i fabriken doftar det av trä och målarfärg. Stora lådor är sprängfyllda med nya jojoar som ska skickas ut till butiker eller gå på export till de verkligt stora jojoländerna Kanada och USA.
Där är jojon en stor sport med nationella mästerskap och stora klubbar med tiotusentals medlemmar. Här är samlarmarknaden extra het och en fin gammal jojo från Påryd kan betinga ett pris på 200 dollar eller mer. I Sverige finns det ingen större samlarmarknad, men klart är att det kan finnas värdefulla rariteter liggande i de svenska byrålådorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om