Johns apparat ska rena vatten i kriser och katastrofer

Just nu görs de sista testerna på en liten apparat som bland annat ska kunna rena vatten vid kriser eller katastrofer, eller i länder där rent vatten är en bristvara. Företaget bakom drivs av John Nyberg från Hallingeberg.

John Nyberg har jobbat aktivt i fem år med produkten. Nu är den på väg att lanseras och kan bli en stor hjälp vid katastrofer, bland annat.

John Nyberg har jobbat aktivt i fem år med produkten. Nu är den på väg att lanseras och kan bli en stor hjälp vid katastrofer, bland annat.

Foto: Pressbilder

Västervik2023-03-19 21:00

Från början är vd John Nyberg från Hallingeberg men idag bor han i Hölö, söder om Stockholm. Men företaget PBS (Pure Bio Synergy) Generation har sitt säte i Västervik. 

Apparaten kallas (H)unit och är en ozongenerator som genererar ozon, ett ämne som kan rena det som det kommer i kontakt med. 

Det unika med apparaten är att den kan göra ozon ur luftens syre även i fuktiga miljöer, något som innan bara gått att göra med torr luft. Den kan fungera "off grid", alltså där det inte finns fungerande elnät. 

Eftersom den skapar ozon ur syre, blir det ett nollsummespel, ingen "ny" ozon blir kvar när ozonet efter processen blir till syrgas igen. Däremot är ämnet hälsovådligt i sin form, och processerna sker i ett slutet system.

(H)unit kan rena vatten, men också desinficera mycket annat.

Den delen tror Nyberg kommer bli den som har störst kommersiell potential.

– Vi samarbetar med ett företag där vår lösning desinficerar kärl som de använder. Den marknaden är enorm.

Men lösningen har stor potential, inte minst när det kommer till att fungera som vattenrenare vid kriser och katastrofer, eller i länder där rent vatten är en bristvara, exempelvis i Afrika, menar Nyberg.

– Det är en liten apparat som bland annat kan drivas av solceller men den går även att bara plugga in. Det går på likström, 24 volt.

Men hur går det till?

Man pumpar upp vatten till en sluten tank. I den sänker man sedan ner slangar kopplade till apparaten. Den utvinner ozon ur luften, och ozonet bubblas genom vattnet, som då renas.

Apparaten, som då också behöver en tank och någon form av pump för att fungera, ryms i en resväska.

Nu har man kontakt med bland andra Läkarmissionen och hoppas på att de ska komma igång med fälttester i Afrika, exempelvis vid sjukhus. Det kan vara igång till sommaren.

Just nu stresstestar man apparaten för att se att den klarar alla påfrestningar. Man har kommit långt och montering av prototyperna görs av CNC-plåt i Västervik, ett företag man länge har haft kontakt med.

– I förlängningen kan det blir så att de även står för de komponenter i plåt som behövs till apparaten, säger John Nyberg.

Hur stort kan det här bli, tror du?

– Behovet är jättestort, det finns en enorm potential i det här. Vi ska bara hinna med att möta efterfrågan när vi har en helt färdig produkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!