Johans maskiner räcker till många

Dagens jordbruksmaskiner är mycket effektiva. Och mycket dyra. För en enskild lantbrukare kanske det inte är försvarbart att investera i en egen maskin.

Johan Djerf sysslar också med att ta ned träd som står besvärligt till. Här visar han en av sina extrema sågar, med ett enormt svärd. Foto: Hans Brandin

Johan Djerf sysslar också med att ta ned träd som står besvärligt till. Här visar han en av sina extrema sågar, med ett enormt svärd. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-10-15 00:00

Det har Johan Djerf i Helgenäs tagit fasta på när han byggt upp sitt företag där han erbjuder olika tjänster. Drygt fyra miljoner har han investerat i maskiner som ofta körs i skift dygnet runt.

- Jag har en såmaskin, en tröska, slåtterkross, rundbalare och gödselvagn, berättar Johan Djerf.

Maskinerna som Johan använder är kostnadseffektiva. Tröskan gapar över hela sex meters bredd och kan pensla ut bekämpningsmedel i samma moment som tröskningen. Det sparar en överfart på åkern, lika med mindre bränsleåtgång och mindre packskador.

Såmaskinen har ännu fler funktioner. Den slätar till marken, bearbetar den med tallrikar, lägger ner gödning och utsäde innan den slutligen återpackar och luckrar. Allt i ett svep. Det sparar åtskilliga vändor på åkern för att inte tala om tiden som lantbrukaren kan använda på ett bättre sätt när Johan Djerf eller hans anställda, Kalle Gruvebäck, kavar runt på fälten.

- Det är alltid dubbelmontage på traktorn för att minska jordpackningen. Nu funderar jag på att skaffa en mindre gödseltunna och istället ha en stor container på en lastbil och fylla därifrån. En fullastad, stor gödselvagn är enormt tung och packar jorden alldeles för hårt.

Kunderna finns ända från Mariannelund och ut mot kusten. Det gäller för Johan Djerf att pussla ihop körningarna för att det ska bli effektivt samtidigt som han ska tillgodose kunder som är ivriga att få spannmålen skördad eller utsädet i åkern.

Vår och höst kan bli väldigt jäktiga. Då kör Johan och Kalle ofta i skift och maskinerna går dygnet runt. Bland de stora kunderna märks Odensviholm, Åsvik och Uppsalebo.

Det hårda belastningen gör att Johans andra specialitet - att fälla träd som står illa till - kan bli aningen eftersatt.

- Jag får ständigt be om ursäkt för att jag inte hinner fälla alla träd som jag borde. Det är ofta på mycket känsliga områden där jag får klättra upp i trädet. Kvista på vägen upp och sedan fälla trädet i sektioner på vägen ner, innan jag slutligen kapar av det som finns kvar vid roten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!