Johan är bäst på trätunnor

Somliga gillar whisky för smaken. Andra för att drycken måste lagras på trätunna. Den som sätter tunnan före drycken är 37-årige Johan Thorslund, från Svaltorp utanför Gärdserum.

Tät, rak och kvistren. Det kännetecknar bra ek som råmaterial för en tunna.

Tät, rak och kvistren. Det kännetecknar bra ek som råmaterial för en tunna.

Foto: Tillfälliga fotografer

Västervik2010-02-01 00:00
24 år ung blev han Sveriges ende tunnbindarmästare och han är fortfarande ensam i landet om sin mästartitel.Tunnor och hantverket kring dem engagerar. Då som nu. Johan Thorslund går snabbt igång när man pratar tunnor.- Kärnan i dem är den svenska eken. Jag jagar runt en del för att få tag i rätt kvalité. Eken ska vara tät, ha vuxit rak och vara kvistren. Inga sparbanksekar, det är klippt värdelöst med dem.På föräldragården i Svaltorp har en del framtida tunnvirke fällts.- Hemma i Svaltorp, säger Johan fast han numera tillverkar sina tunnor i Ölmbrotorp, ett par mil norr om Örebro. Dit gick flytten för tio år sedan, när äldste sonen skulle börja sin skolgång i Birgittaskolan för döva och hörselskadade. Familjen följde med, liksom företaget Thorslundkagge.Hur har det gått?
- Det har gått bra, konstaterar Johan Thorslund.Företaget har expanderat och har i dag tio anställda. Ytterligare tre får jobb inom produktionen under våren och en person ska anställas för att utveckla en ny satsning inom besöksnäringen.I Svaltorp var produktionen hantverksmässig, i dag är den mera industriell och med en väl tillpassad maskinpark. - Vi gör tunnor i mängder. Det kan vi tacka den svenska whiskyproduktionen för. I takt med att whiskytillverkaren Mackmyra expanderat har Thorslundkagge följt med. - Mackmyra har hela tiden ökat sina order till oss. De har valt att lagra sin whisky i svenska tunnor. Sedan Mackmyra introducerade försäljningen av 30-literstunnor till privatpersoner redan när produktionen påbörjas, har Thorslundkagge fått tillverka många småtunnor. Intresset för whisky går inte att ta miste på.- Fast för mig är det bästa med whisky att det är något man använder tunnor till, skrattar Johan.Tunnbinderiet i Svaltorp blev på kort tid ett av Åtvidabergs kommuns främsta besöksmål med tusentals turister varje år. De kom för att se hantverket och besökte serveringen i anslutning till verkstaden. Nu återupptar Johan Thorslund upplevelserna kring tunnbinderiet med en hantverksmässig visningsverkstad vid Dylta Bruks herrgård, också norr om Örebro.- Vi riktar in oss på visningar för grupper. Man ska kunna se hantverket, men också kunna provsmaka whisky och äta gott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om