Jobbarna som lever farligt

För den som ska färdas på E 22 norrut från Gamleby finns det anledning att öka på restiden med några minuter. Dessa bör lämpligen användas för att sänka farten vid de vägarbeten som pågår på sträcken upp emot länsgränsen.

Göms tills vidare. Torbjörn Johansson lägger igen det fundament som senare ska grävas fram och bli förankring för mitträcket.

Göms tills vidare. Torbjörn Johansson lägger igen det fundament som senare ska grävas fram och bli förankring för mitträcket.

Foto:

Västervik2005-09-21 00:25
Vid Hälleberg byts broräcken ut och norr om Gamleby pågår, sedan den förste augusti, förberedelser för uppsättning av mitträcken.
Mitträckena förbereds genom att man med jämna mellanrum gjuter fast fundament under vägbanan, dessa ska senare grävas fram och bli förankring för mitträcket.
Man räknar med att arbetet är slutfört inom några dagar. Under oktober och november ska sedan ny asfalt läggas på sträckan Helgenäs- länsgränsen. Till en början blir det sedan påmålade filer så kallad 2+1väg. När mitträckena kommer på plats är ännu lite oklart.

För de personer som har vägen som sin arbetsplats finns ett bekymmer som är ständigt närvarande: för många bilar kör på tok för fort.
Per- Åke Johansson, Torbjörn Johansson och Joakim Andersson som arbetar med förberedelserna till mitträcken norr om Skedshult är överens om att de största syndabockarna är förare av utländska lastbilar och busschaufförer. .
- Det finns förstås de som sköter sig men de är lätt räknade säger Per- Åke Johansson.
- Vi stannar ibland bilar när vi märker att de kör alldeles för fort och frågar om de inte har sett skyltarna. De flesta svarar att de suttit i andra tankar och inte sett att det är hastighetsbegränsning. Häromdagen stoppade jag en som satt och åt glass, han var helt koncentrerad på det och märkte inte att det pågick ett vägbygge.
Att det kan vara frestande att köra för fort när det inte finns någon vid vägbygget har de förståelse för.
- Men när de ser att vi jobbar precis på vägkanten så tycker man att de kunde visa mer hänsyn.
Ibland får vägbyggarna hjälp av polisen som kommer och upprättar kontroll. Då sjunker farten och de får det riktigt lugnt ett tag, till polisen är borta och farten stiger igen.
För att sänka farten finns förutom hastighetsskyltarna också så kallade flärpar som ställs ut längst den vägbana som trafiken ska välja. För att sänka farten ställs de så tätt att det med nöd ska gå att passera med ett brett fordon.
- Det händer att vi får skäll för att de står för tätt och tar tag i backspeglar och blinkers, men vi flyttar gärna undan dom och det behövs. Det är bara att sakta in och påkalla vår uppmärksamhet.

Den kampanj som vägverket genomförde för några år sedan med affischer där barn vädjade för sina föräldrar som arbetade på vägen tror ingen har satt några djupa spår i bilisterna.
- Vi vet inte vad som krävs för att de ska förstå hur det är att känna vinddraget i nacken när stora tunga fordon kör förbi. De borde betänka att de faktiskt färdas över en arbetsplats och att vi inte vill sätta livet till för att vägen som vi alla färdas på ska bli i bättre skick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om