Gatuupphandlingen överklagad av bolag

Det kan dröja innan Kanonaden får ta över skötseln gator och parker i Västerviks kommun. Upphandlingen har överklagats.

Skötseln av gator och parker i Västerviks kommun ska läggas ut på entreprenad. Nu har en budgivare överklagat upphandlingens resultat.

Skötseln av gator och parker i Västerviks kommun ska läggas ut på entreprenad. Nu har en budgivare överklagat upphandlingens resultat.

Foto: Kristina Westring

Västervik2022-06-02 06:00

I mitten av maj berättade Västerviks kommun att tre bolag i Kanonadenkoncernen vunnit alla delupphandlingar när Västerviks kommun lade ut sin gatu- och parkverksamhet på entreprenad.

Nu har en av konkurrenterna, Norrköpingsbaserade bolaget Spectra, överklagat. Bolaget hävdar att Västerviks kommun satt en felaktig begränsning som gjorde att Spectra inte kunde lämna sitt allra mest förmånliga bud.

I överklagande pekar Spectra på en rad punkter i upphandlingsunderlaget som bolaget anser är tveksamma, och som kan ha lett fram till missförstånd i budgivningen. Den punkt bolaget trycker allra hårdast på är priset på tjänsten att riva upp asfalt.

I upphandlingsunderlaget satte kommunen ett lägstavärde på noll kronor. Eftersom Spectra skriver att det finns ett värde i asfalt som kan återvinnas så var bolaget berett lämna ett negativt pris. I överklagandet försöker bolaget visa att deras prissättning är rimlig.

Varför tillät ni inte negativ prissättning? Det borde väl ligga i kommunens intresse att få ett så lågt pris som möjligt...

– Ja, men vi ville förhindra spekulation, det vill säga att budgivare sätter väldigt låga priser på vissa tjänster och tar igen det med höga priser på andra tjänster, säger samhällsbyggnadsenhetens chef Daniel Niklasson.

Budgivare har fått leverera prisuppgifter på en rad tjänster, och det bolag som visat upp det sammantaget mest attraktiva budet vann. En risk menar Niklasson är att anbudsgivare skulle sätta väldigt låga priser på det som man inte tror kommer att utnyttjas så mycket i praktiken, och högre priser på det som väntas utnyttjas flitigare.

Den 15 oktober skulle Kanonaden ha tagit över gatuskötseln. Nu blir upphandlingen ett fall för förvaltningsrätten. En rättslig prövning tar inte sällan fem, sex månader.

Vad händer nu? Får Kanonaden påbörja sitt arbete innan det kommit en dom?

– Vi får inte underteckna något avtal, däremot finns det lagliga möjligheter för oss att upprätta ett "nödavtal" under tiden och göra en direktupphandling. Vi kan inte gärna låta bli att röja snö i väntan på domen, säger Daniel Niklasson.

Vem som bedriva verksamheten i väntan på domen är inte klart.

När Västerviks kommun tog in anbud delades kommunen in i tre geografiska områden som bolagen fick vara med och bjuda på. Avtalen gäller i ett första skede i fem år, och tillsammans bedöms de vara värda 50–55 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!