Drönare, forskare och företagare surrar på Gränsö

Sedan 2018 har en stor drönarkonferens anordnats på Gränsö. Den här veckan är det dags igen, med rekordmånga deltagare.

Richard Granberg från Västervik Drone Science Park och Ulf Nilsson, styrelseordförande Västervik Utvecklingscentrum, ser stora möjligheter för kommunen med drönarteknikens utveckling. Den här veckan är de på plats på Gränsö där en stor drönarkonferens anordnas.

Richard Granberg från Västervik Drone Science Park och Ulf Nilsson, styrelseordförande Västervik Utvecklingscentrum, ser stora möjligheter för kommunen med drönarteknikens utveckling. Den här veckan är de på plats på Gränsö där en stor drönarkonferens anordnas.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-09-18 20:00

Det är ingen slump att just Västervik blivit den arena som arrangörerna valt för konferensen. 

– Här finns bra förutsättningar, stora testområden och olika typer av terräng, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Ulf Nilsson (L) som också är ordförande i stiftelsen Västerviks Utvecklingscentrum, VUC.  

Det är som en del i VUC som nybildade Västervik Drone Science Park ingår. Företaget grundades tidigare i år och har tagit över ansvaret för den testverksamhet som bedrivits i Västervik de senaste tio åren under ledning av nye flygplatschefen Urban Wahlberg, som dock lämnat över ansvaret till Richard Granberg som är vd i det nybildade bolaget.

Konferensen, WARA-PS, anordnas av WASP, ett forskningsprogram inom Wallenbergkoncernen, och har hållit till på Gränsö slott sedan 2018. I år är även Västervik Drone Science Park en betydande aktör. Genom sin testmiljö kan de skapa nya affärsmöjligheter och fungera som navet i det stora hjul som byggs upp kring drönare och deras möjligheter, berättar Richard Granberg.

Ungefär 340 deltagare och utställare besöker Gränsö under veckan. Många från stora industriföretag men också en hel del nystartade enmansföretag som vill utforska drönarteknikens möjligheter. Den akademiska världen är också rikligt representerad med allt från professorer till studenter. Konferensen är mer än en nationell angelägenhet och i år finns deltagare från länder som Brasilien, Belgien, Ungern och Storbritannien på plats.

– I år har det varit ett jättetryck och vi var tvungna att sätta stopp för anmälningarna, säger Jesper Tordenlid från WASP.

På programmet står demonstrationer, föreläsningar och utställningar och i år fokuserar man lite extra på utmaningar som global uppvärmning, ökade säkerhetshot och tillgång till hälso- och sjukvård.

Från kommunens sida är konferensen förstås en fjäder i hatten. 

– Den sätter oss på kartan och visar att vi kan attrahera och genomföra en konferens i världsklass inom ett sådant här spännande område, säger Ulf Nilsson som ser möjligheter för kommunen att dra nytta av de möjligheter som drönartekniken ger på flera områden.

– Inte minst inom de gröna näringarna, som skogsbruk och lantbruk, kan tekniken bli stor. Man kan använda drönare exempelvis för bevattning och brandbekämpning, säger han.

Han trycker också på möjligheten att använda drönare i situationer där inte människor kan eller bör vara, och där andra tekniska lösningar saknas. Exempelvis på höga höjder, i rök- och gasfyllda utrymmen, i svåråtkomliga områden och vid räddningsinsatser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!